Libor Dvořák: Janukovyč se nadále považuje za právoplatnou hlavu státu

28.02.2014 12:29

„Jsem prezident!“ prohlašuje politický ztroskotanec, jehož se evidentně ujali jeho ruští protektoři, a s největší pravděpodobností mu poskytli azyl v prezidentském sanatoriu Barvicha nedaleko Moskvy.

Libor Dvořák: Janukovyč se nadále považuje za právoplatnou hlavu státu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezidenti Viktor Janukovyč a Miloš Zeman

Janukovyčovi ovšem tvrzení, že se i nadále považuje za ukrajinského prezidenta, nestačí, a tak dodává: „Začíná být jasné, že lidé na jihozápadní Ukrajině a na Krymu nepřijmou mocenské vakuum a naprosté bezpráví v zemi, kdy šéfy ministerstev dosadila lůza. V ulicích mnoha měst naší země se odehrávají orgie extremismu,“ tvrdí muž, který během minulé soboty uprchl ze své okázalé rezidence Mežihirje nedaleko Kyjeva vrtulníkem.

Rusko se o Viktora Janukovyče nepochybně postará – však mu také docela věrně sloužil, i když důtklivou nabídku ke vstupu do ruské Celní unie nakonec nepřijal. Janukovyč bývá šmahem označován za proruského politika, což ale není úplně pravda. Hájil vždy totiž především zájmy ukrajinských oligarchů, ale zase: Jen tak dlouho, dokud se i se synem Oleksandrem de facto nestal jedním z nich. Faktem ovšem je, že před necelými deseti lety, když se měl stát prezidentským nástupcem Leonida Kučmy, jezdil po celé Ukrajině Vladimír Putin a voliče přesvědčoval, aby svůj hlas dali právě Janukovyčovi. Bylo to přímo bezprecedentní vměšování do vnitřních záležitostí jiného státu, ale Vladimiru Vladimirovičovi, který z něčeho podobného tak rád viní Západ, to zřejmě tak nepřišlo.

Putin se ovšem do ukrajinských záležitostí vmísil znovu, a to bezprostředně před vilniuským summitem, na němž měl Janukovyč podepsat asociační smlouvu s EU. Měl, ale po naprosto nesporném a zřejmě hodně brutálním tlaku ruského prezidenta nepodepsal. Teď ho ruský prezident díky vlastní umanutosti má na krku, a dobře mu tak.

Viktor Janukovyč si může říkat, co chce, ale je to politická mrtvola, která může být ráda, že jí její moskevští chovatelé poskytnou apartní politický hrobeček. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…