Libor Dvořák: Kdo s koho? Boj o doněcké letiště se vyostřuje

22.01.2015 18:13

Kdo s koho – tak zní základní doněcké heslo této chvíle. V posledních pár dnech přibyly další desítky mrtvých a zraněných na obou stranách, sílí dělostřelecká a tanková palba a granáty (a to z obou stran) bohužel dál dopadají i na domy civilních obyvatel.

Libor Dvořák: Kdo s koho? Boj o doněcké letiště se vyostřuje
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Zesílila i informační válka: Ruská zpravodajská televize Rossija24 své diváky stereotypně živí drastickými záběry z rozbombardovaných domů (a jistě má pravdu, ovšem jen částečnou, protože o bojové činnosti separatistů neříká nic), kdežto informačně-analytické ústředí Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny ve svých posledních zprávách tvrdí, že rusko-ukrajinskou hranici překročily dva prapory ruské armády, které dostaly zcela konkrétní taktické úkoly.

Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka čítají tyto prapory 600 až 700 mužů.

Ruská strana toto oficiální tvrzení popírá a jako obvykle připouští, že ruští vojáci v krizové oblasti bojovat mohou, ale jsou to dobrovolníci nebo lidé na „řádné dovolené“. Kdyby nešlo o tak obrovskou tragédii, bylo by podobné tvrzení jednoduše k smíchu.

Samozřejmě si nutně musíme klást otázku, proč tolik úsilí a tolik mrtvých z obou stran, když čistě technicky jde o pár čtverečních kilometrů zcela zničeného terénu.

Jak se ale zdá, takhle ukrajinští vládní vojáci ani jejich separatističtí protivníci, mohutně podporovaní Ruskem, v tuhle chvíli neuvažují. Doněcké letiště má v každém případě pro obě strany mimořádný symbolický, ale podle leckoho zřejmě i strategický význam.

Separatisté se tu snaží rozbít rodící se mýtus, že oni ukrajinské ozbrojené síly nikdy nedokážou vojensky porazit. Navíc považují právě toto devastované území za možné předpolí pro rozhodující ukrajinský nástup.

Ačkoli jsou prakticky všechny stavby srovnány se zemí (což výmluvně demonstroval nedávný pád palbou těžce zkoušené řídící věže), četní vojenští experti jsou toho názoru, že méně poškozená ranvej by v případě potřeby mohla posloužit k rychlému přísunu vojsk i bojové techniky.

Včerejší schůzka unijních ministrů zahraničí v Bruselu jasně ukázala, že čas změn v sankčním režimu proti Rusku nenastal, protože jeho postup v krizi se taky nemění.

Ukrajinský prezident Porošenko to zřejmě považuje za tichý souhlas se snahou o vojenské řešení konfliktu, což ostatně naznačuje nejnovější, už čtvrtá vlna mobilizace, která by do armády měla přivést dalších nejméně 50.000 mužů ve věku 18 až 60 let.

Sečteno a podtrženo – vyhlídky na kýžený mír jsou v tuto chvíli spíš beznadějné než nadějné. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…