Libor Dvořák: Kyjev připravuje černý seznam 500 ruských umělců, kteří nebudou moci na Ukrajinu

05.08.2014 9:31

„Nenechme je vydělávat na koncertech a dalších produkcích v naší zemi. Ať si jedou na Krym a producírují se tam před racky na prázdných plážích,“ napsal hodně lapidárně a poněkud dryáčnicky vysoký ukrajinský státní úředník.

Libor Dvořák: Kyjev připravuje černý seznam 500 ruských umělců, kteří nebudou moci na Ukrajinu
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Důvodem k tomuto Heraščenkovu víceméně veřejnému prohlášení se stal noční pokus aktivistů kyjevského Euromajdanu překazit koncert ukrajinské zpěvačky Ani Lorak v Oděse. Stalo se tak v prostorách plážového klubu Ibiza. Ukrajinská milice musela zasáhnout silou a rozehnala výtržníky za pomoci obušků. Tři aktivisté bylo zadrženi. 

Jak oni, tak jejich další přátelé přitom jednoduše požadovali, aby ve významném ukrajinském přístavu nedostala možnost vystupovat ukrajinská umělkyně, která si i po ruské anexi vydělává na Krymu a nedávno si zajela do Moskvy pro ruskou hudební cenu. Pro pořádek dodejme, že ukrajinská milice klub Ibiza uhájila a že koncert Ani Lorak normálně proběhl. 

Evidentní ovšem je, že ukrajinské úřady této epizody jen využily a že seznam pěti stovek umělců Ruské federace, kteří jsou oficiální Ukrajině trnem v oku, jistě existuje už delší dobu. Připomeňme ještě, že podobný seznam už funguje v Lotyšsku a že se k podobnému opatření chystá i Litva. 

Chceme-li se pídit po tom, jak se kandidáti pro takovéto soupisy hledají, měli bychom se ohlédnout o pár měsíců zpátky. 

Krátce po ruské anexi Krymu se na oficiálních stránkách ministerstva kultury objevilo prohlášení, vyjadřující podporu tomuto dobrodružství prezidenta Putina. Objevila se pod ním jména takových velikánů ruské kultury, jako je i u nás důvěrně známý divadelník Oleg Tabakov, baletní mistr Nikolaj Ciskaridze či dirigenti Valerij Gergijev, Jurij Bašmet a Vladimir Spivakov. 

Snaha kyjevských úřadů zabránit vstupu na ukrajinské území lidem, kteří aktivně podporují militaristické snahy Vladimira Putina, je jistě srozumitelná: emoce jsou ještě příliš vypjaté a na východě země zuří válka, již asi jen těžko označit za občanskou – na to na straně separatistů bojuje až příliš mnoho obyčejných žoldáků z Ruska. 

Přesto je prosazování takovýchto seznamů v jistém smyslu kulturní tragédií: právě kultura totiž národy spojuje, nikoli rozděluje. Stačí si vzpomenout na špičkové sovětské divadelníky, kteří u nás slavili zasloužené úspěchy i během husákovské normalizace. 

Vraťme se ale na Ukrajinu a počkejme, kterých ruských umělců se nakonec toto opatření dotkne. A o to víc se těšme na dobu, kdy podobná opatření bude možné zase zrušit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…