Libor Dvořák: Opatření k Ukrajině?

27.02.2015 17:42

S doslova výbušným materiálem přišel nejznámější ruský opoziční list Novaja gazeta.

Libor Dvořák: Opatření k Ukrajině?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Jde o údajný dokument, který byl mezi 4. a 12. únorem loňského roku „doručen“ úřadu ruského prezidenta a který se týká návrhů opatření, jež by bylo dobré učinit v souvislosti s aktuálním vývojem na Ukrajině. Na jeho vzniku se měl podílet „pravoslavný podnikatel“ Konstantin Malofejev.

„Co za tím je?“ klade si otázku zřejmě každý, kdo se na příslušnou stránku dnešního vydání listu Novaja gazeta podívá. Redakce tvrdí: „Soudě podle informací, které máme k dispozici, a také podle hodnocení expertů, jež jsme text nechali posoudit, se ve vzniku podobných návrhů opravdu mohl angažovat pan Malofejev, velký entuziasta připojení Krymu a tzv. Novoruska k Ruské federaci.“

Rovnou dodejme, že Malofejevova tisková služba něco takového rázně odmítla a už po anonci dalšího opozičního ruského média na tento materiál, rádia Echo Moskvy, prohlásila, že pan Malofejev bude noviny žalovat.

Oč ale v materiálu jde – ať už je jeho původ jakýkoli?

Zajímavý je už tím, že v úvodních fázích ukrajinské politické krize, tedy ještě před útěkem Janukovyče z Ukrajiny a přechodu moci do rukou tzv. banderovské junty se v něm podrobně a krok za krokem popisuje zdůvodnění, ale také politická a propagandistická logistika zásahu Ruska do ukrajinských záležitostí, konkrétně odtržení Krymu a východní Ukrajiny od zbytku země. Tyto kroky se pak s malými korekcemi opravdu odehrály. Letmo zmiňme alespoň některé z nich. Citujeme:

Zaprvé: Při hodnocení politické situace na Ukrajině musíme vycházet z předpokladu, že prezident Janukovyč a jeho „rodina“ zbankrotovali a bleskurychle ztrácejí kontrolu nad děním v zemi.

Zadruhé: Ruská politika vůči Ukrajině musí konečně začít být pragmatická.

Všechno v tomto kusém komentáři vyjmenovat nemůžeme, ale třeba začtvrté: Je zřejmé, že pokud Rusko vezme na svá bedra podporu Krymu a několika dalších východoukrajinských teritorií, bude nuceno vzít na sebe velmi zatěžující rozpočtové náklady.

A ještě alespoň za páté: Aby se „proruský proces“ na Krymu a v dalších východních oblastech rozběhl, bude třeba zavčasu inspirovat události, které by tomuto procesu propůjčily politickou legitimitu a morální ospravedlnění.

Celý skandál je teprve na začátku, ale bude zajímavé sledovat, co za ním je a co se z něj nakonec vyvine. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …