Libor Dvořák: Prezident Ukrajiny souhlasí s referendem o federalizaci země

08.04.2015 7:32

Ukrajinský prezident Petro Porošenko včera prohlásil, že je připraven k provedení referenda o širších politických pravomocích pro východní oblasti země. Zároveň ovšem zdůraznil, že většina Ukrajinců bude hlasovat pro zachování unitárního státu.

Libor Dvořák: Prezident Ukrajiny souhlasí s referendem o federalizaci země
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Představitelé separatistů dnes reagovali konstatováním, že takovéto představy jsou pro ně „naprosto nepřijatelné“.

„Musí to za nezbytné mít parlamentní komise,“ prohlásil Porošenko na půdě výboru Nejvyšší rady Ukrajiny, která má podobné záležitosti v referátě a okamžitě dodal, že podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění 90 % ukrajinského obyvatelstva podporuje „unitární model“ existence ukrajinského státu.

Porošenko rovněž opakoval, že je proti tzv. federalizaci Ukrajiny, která podle něj se státem navrhovanou decentralizací nemá nic společného.

K tomu připojil i názor, že jediný oficiálním jazykem v zemi musí být ukrajinština – mimo jiné i proto, že si to přejí tři čtvrtiny obyvatelstva.

Na tom, že s podobnými tezemi zásadně nesouhlasí reprezentanti obou tzv. lidových republik na východě Ukrajiny, není zajisté nic divného.

Potud nic neobvyklého.

Ruská média, kupříkladu známý informační portál newsru.com, přinesla v této souvislosti mírně šokující informaci o tom, že během posledního setkání „normandské čtyřky“ v Minsku před necelými dvěma měsíci Petro Porošenko prý Vladimiru Putinovi řekl: „Tak si ten Donbas vemte!“ – „Zbláznil jste se?“ opáčil údajně Putin. „Já Donbas nepotřebuju. A pokud ho nepotřebujete vy, tak vyhlaste jeho nezávislost.“

Jen pro pořádek – s touto informací Putin přišel na uzavřeném zasedání Ruského svazu průmyslníků a podnikatelů.

Tisková služba ukrajinského prezidenta na dotaz redakce ruského vydání časopisu Forbes neodpověděla. Stejně tak mluvčí německé kancléřky Merkelové nedokázal ruskému Forbesu odpovědět na otázku, zda na únorové schůzce v Minsku něco podobného zaznělo.

Mohlo ovšem jít o nepřesný překlad ukrajinského „zabirajtes z Donbasu“, což neznamená ruské „zabirajtě Donbass“, ale přesný opak – „táhněte z Donbasu“, tvrdí mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis. Tak si to přeberte.

Celá tahle historka samozřejmě zní poněkud senzačně, ale zároveň celkem srozumitelně naznačuje, jak těžké bude dohodnout se na mírovém urovnání na východní Ukrajině: ani Kyjev, ani Moskva a už vůbec ne separatisté totiž o nějaký skutečný smír zatím nejeví opravdový zájem, a každá z těchto stran se snaží prosadit to své. Což trvale nejde. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…