Libor Dvořák: Rozsudek nad bratry Navalnými má nejspíš politické pozadí

31.12.2014 9:50

Moskevský Zamoskvorecký soud překvapivě už dnes vynesl rozsudky v kauze Yves Rocher Vostok, v níž byli bratři Alexej a Oleg Navalní obviněni z toho, že východní divizi světoznámé francouzské firmy Yves Rocher a také společnosti MPK způsobili škodu ve výši více než 30 milionů rublů.

Libor Dvořák: Rozsudek nad bratry Navalnými má nejspíš politické pozadí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Politické pozadí tomuto procesu připisují nejen oba bratři, ale i jejich advokáti, kteří operují zejména s tím, že žádná ze zmíněných firem neutrpěla, a tudíž neohlásila žádné vzniklé škody, a že celý případ je účelově zfabrikovaný.

Stejného názoru je i celá ruská liberální veřejnost. V případě Alexeje Navalného jde totiž o jednoho z nejvýraznějších představitelů tzv. nesystémové ruské politické opozice, bojovníka proti korupci a nesmiřitelného nepřítele samotného Vladimira Putina.

Alexej Navalnyj přitom už figuroval v podobné kauze s firmou Kirovles, z jejíhož vyšetřování ostatně vyplynul tento případ.

Co tedy měli oba bratři udělat? Oleg pracoval v jedné z filiálek ruské pošty a věděl, že tento státní moloch velice často zpožďuje dodávky zboží společnosti Yves Rocher. Nabídli tedy francouzské firmě zásilkové služby jimi založeného doručovatelského podniku Glavpodpiska.

Zisky pak údajně převáděli na účty svého rodinného podniku v Kobjakovu a takto vyprané peníze užívali pro své potřeby.

Státní zástupce tvrdil, že prostřednická firma Glavpodpiska byl jen zbytečný mezičlánek v distribuci zboží a zdroj neoprávněných zisků.

Bratři proto byli obžalováni z obzvlášť rozsáhlého finančního podvodu a státní zástupce pro Alexeje žádal 10 let a pro Olega 8 let nepodmíněně. Tresty nakonec byly podstatně nižší a Alexej Navalnyj vyvázl jen s podmínkou.

Nepochybně i proto, že ani kontroly ve všech zúčastněných subjektech žádné finanční škody neodhalily.

Někteří nezávislí ruští právníci ostatně tvrdí, že „případ“ není vlastně ani zfabrikovaný, protože v něm žádná skutková podstata nefiguruje a jde jen o běžné podnikání.

Zajímavé je jistě i to, proč Zamoskvorecký soud vyhlášení rozsudku tak najednou přenesl právě na dnešek. Důvodů může být hned několik.

Za prvé se na 15. leden chystala demonstrace, jíž se údajně mělo zúčastnit přes třicet tisíc lidí. To by bylo nejvíc od protiputinských protestů z přelomu let 2011 až 2012.

Za druhé jsme přímo uprostřed mnohadenního ruského novoročního volna, kdy se běžní Rusové věnují jiným věcem než politickým lapáliím.

No a za třetí by se právě 15. ledna v tzv. normandském formátu měl ruský prezident Putin sejít s německou kancléřkou Merkelovou, se svým ukrajinským kolegou Porošenkem a konečně s francouzským prezidentem Hollandem.

Kdyby právě v tento den byl vyhlášen rozsudek v jednoznačně politickém procesu, ocitl by se Vladimir Vladimirovič ve velmi nepěkném světle, které si ostatně plně zaslouží.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…