Libor Dvořák: Ruce pryč od našeho milovaného proroka Mohameda, volali lidé v Grozném

19.01.2015 21:26

V čečenském hlavním městě Grozném se dnes konal protestní pochod, odmítající jakékoli karikatury ve stylu francouzského časopisu Charlie Hebdo, jehož redakci 7. ledna doslova vystříleli dva islámští atentátníci. Šlo o zřejmě největší akci tohoto druhu, která se v těchto dnech v severokavkazském regionu konala.

Libor Dvořák: Ruce pryč od našeho milovaného proroka Mohameda, volali lidé v Grozném
Foto: Charliehebdo.fr, tan
Popisek: Jak vypadal časopis Charlie Hebdo

350.000, nebo přes milion? Klade si v tuto chvíli kdekdo otázku po počtu účastníků tohoto protestu, který bude na severním Kavkaze bezesporu největší – ať už se ho nakonec zúčastnilo, kolik chtělo lidí.

To počítání bylo ale zcela přirozené, protože čečenský vůdce před pár dny tvrdil, že na mítink přijde půldruhého milionu lidí.

Když si uvědomíme, že Čečensko má asi milion a čtvrt obyvatel (a je otázka, zda tento údaj nezahrnuje i statisíce Čečenců, kteří v minulých letech svou vlast z toho či onoho důvodu opustili), bylo to jen málo pravděpodobné.

Nejblíže realitě bude zřejmě odhad redaktora ruské služby BBC, který mluví o 350.000, zmíněných v úvodu tohoto zamyšlení.

Ať tak či onak, podívaná to samozřejmě byla impozantní: Lidé nesli plakáty s nápisy Ruce pryč od našeho milovaného proroka Mohameda, Milujeme proroka Mohameda či Prorok Mohamed je nejlepší z lidí.

Na shromáždění, které v půl jedné místního času skončilo společným namázem, vystoupil, jak jinak, inspirátor celé akce Ramzan Kadyrov.

Ten prohlásil, že je to „protest proti těm, kdo podporují publikování karikatur na proroka Mohameda… Je to protest proti těm, kdož se pokoušejí poplivat náboženské cítění všech muslimů světa, jichž je půldruhé miliardy… Je to protest proti těm, kdož úmyslně rozdmychávají celosvětový požár náboženských a etnických třenic a nepřátelství“.

Připomeňme, že Kadyrov sám už den po pařížském masakru označil za svého osobního nepřítele Michaila Chodorkovského, který krátce předtím vybídl světová média, aby karikatury z Charlie Hebdo přetiskovala.

Protože podobné shromáždění proběhlo už 17. ledna v ingušském Magasu (pravda, za účasti pouhých 20.000 lidí) a další protest se tento čtvrtek bude konat v dagestánské metropoli Machačkala, je víc než pravděpodobné, že tato vlna protestů má ještě vyššího režiséra, než je Ramzan Kadyrov.

Oficiální Moskva samozřejmě prostřednictvím telefonátu Vladimira Putina Françoisi Hollandovi brutální terorismus tohoto druhu krátce po hromadné vraždě odmítla, ale karikatury ve stylu Charlie Hebdo jí po chuti taky nejsou.

Zajímavé by proto bylo v téhle poněkud schizofrenní situaci vědět, zda právě probíhající muslimský vzmach přímo na ruském území, které má s extremisty pod zeleným praporem islámu své neblahé zkušenosti, někoho v Kremlu a jeho blízkém okolí spíš neděsí. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla