Libor Dvořák: Southstream nebude

07.12.2014 14:40

Je to, jako všechna chytrá řešení, opravdu jednoduché: Roura se bude natahovat po dnu Černého moře podél už fungujícího plynovodu do Turecka Blankytný proud a po tureckém území pak povede až na turecko-řeckou hranici.

Libor Dvořák: Southstream nebude
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Tam vznikne obří terminál, který jednoduše nahradí podobná zařízení na ukrajinské hranici směrem do Evropy. S touto představou přišel respektovaný moskevský list Kommersant, specializující se na ekonomické problémy. Jak se zdá, tato vize skutečně není daleko od pravdy.

Pokud se podaří tento plán naplnit – a prezidenti Erdogan a Putin už toto pondělí podepsali smlouvu, podle níž plynovod nahrazující Jižní proud a vedoucí do Turecka, bude dodávat původních projektovaných 63 miliard kubíků ruského zemního plynu ročně. Odtud by si ho na vlastní náklady vybudovanými novými plynovody odebíraly ty země, které měl původně zásobovat Jižní proud.

Pokud by se podařilo tento plán realizovat, význam Turecka jakožto tranzitní země by významně vzrostl a pro Rusko by to bylo cynicky elegantní řešení ukrajinského problému: současná smlouva o dopravě ruského plynu přes Ukrajinu vyprší v roce 2020, nebyla by prodloužena, a evropské země, které takovou potřebu, by měly mezitím čas příslušné produktovody postavit.

Zástupce ředitele ruského Fondu národní energetické bezpečnosti Alexej Grivač k tomu říká: „Jisté politické síly v USA a EU se domnívaly, že blokováním výstavby Jižního proudu Gazprom donutí, aby dál využívaly ukrajinskou potrubní síť, ale ruské vedení dalo na srozuměnou, že na nic takového přistoupit nehodlá.“ A přesně tak to patrně bude.

Co k tomu dodat? Rusko se velmi často a velmi rádo brání představě svého „energetického klacku“, jímž přetáhne každého, kdo by chtěl hatit jeho plány. 

Nejnovější vývoj kolem zrušené výstavby plynovodu Jižní proud ale ukazuje, že dokud bude trvat současná závislost Evropy na ruském zemním plynu, bude tento klacek dál rozdávat rány.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…