Libor Dvořák: Stále není jasné, zda je ruská humanitární pomoc důvodem k naději, nebo k obavám

13.08.2014 22:30

Je to důvod k naději, nebo k obavám? Takové je asi hlavní dilema, obtěžkávající hlavy ukrajinských i západních politiků, ale i prostých Ukrajinců, žijících na východě své země.

Libor Dvořák: Stále není jasné, zda je ruská humanitární pomoc důvodem k naději, nebo k obavám
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Pravdou je, že Červený kříž už potvrdil, že konečně dostal seznam nákladů, jež vezou ruské kamazy. Vyřešil se tak problém, který přirozeně měl být vyřešen předem. Ale lepší pozdě, než vůbec nikdy. 

Kolem toho, co bude následovat, zatím panují dohady. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov už včera prohlásil, že „Kyjev souhlasí s tím, aby se náklady nepřekládaly“ a pokračovaly do místa určení na ruských kamionech. Ty ovšem budou označeny ukrajinskými státními poznávacími značkami, protože ruské, jak známo, nemají. 

Mimochodem – Rusko tvrdí, že kolonu zorganizovalo ruské ministerstvo pro mimořádné situace, ale na youtubu jsou k mání televizní záběry, které ukazují, že některá z těchto vozidel původně měla černé evidenční značky se symbolem 76RUS, což značí jejich příslušnost k útvarům Centrálního vojenského okruhu ruské armády. 

Na stejných záběrech jsou k vidění ruští vojáci a vojenská technika. Do kabin téměř tří stovek kamionů by na hranici měli přisednout představitelé Ukrajiny, aby nad celou dosti podivnou akcí, vyvolávající tolik pochyb, měli kontrolu. Ostatně přístupové silnice k hraničnímu přechodu Šebekino-Pletňovka jsou z ukrajinské strany už od rána uzavřené. 

Dál tedy platí obava z ruského trojského koně – a je otázka, zda skutečně jde o reálnou hrozbu či o paranoiu, o níž jsme mluvili už včera. Rozhodující v tuto chvíli bude verdikt kyjevské vlády. 

Její šéf Arsenij Jaceňjuk zdůraznil, že Ukrajina může přijmout humanitární pomoc jedině od mezinárodní dobročinné organizace. K tomu pichlavě připojil, že „Rusko mohlo poslat prázdné kamiony, které by za ukrajinskou hranici odvezly všechny diverzanty a separatisty – pak by žádné humanitární pomoci nebylo zapotřebí“. 

Celá situace je o to pikantnější, že Rusové se chystali na místo určení (zřejmě do Luhanska) dorazit zítra kolem poledne. To by přesně korespondovalo s návštěvou Vladimira Putina na Krymu, takže není vyloučeno, že jde opravdu o okázalé gesto, mající naznačit, že zatímco Kyjev hází vlastním občanům na hlavy bomby, Moskva jim nezištně posílá vše, co zrovna tolik potřebují. 

Arsenij Jaceňjuk právě v této souvislosti dodává: „Ruský cynismus nezná mezí!“

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…