Libor Dvořák: Tragédie na letišti Vnukovo – šlendrián až na prvním místě

21.10.2014 21:18

Na moskevském letišti Vnukovo 3, odbavující soukromé lety, došlo včera tři minuty před půlnocí k – jak se zdá – zcela zbytečné tragédii, která odnesla čtyři lidské životy. Tři z nich patřily členům posádky letounu Falcon 50, čtvrtý pak jednomu z nejvyšších manažerů francouzské těžařské společnosti Total Christophe de Marjerie.

Libor Dvořák: Tragédie na letišti Vnukovo – šlendrián až na prvním místě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Letadlo (ilustrační foto)

Šlendrián až na prvním místě, zdá se podle prvních výsledků šetření této fatální nehody, která by se v normální zemi zřejmě vůbec nemohla přihodit.

Ale k věci: Christophe de Marjerie do Moskvy přiletěl na konzultativní schůzku ruské vlády pro zahraniční investice, a to je dnes pro ruský stát jeden z nejužších profilů, protože zahraniční kapitál ze země, postižené západními sankcemi, spíš utíká, než že by tu zůstával.

Pan de Marjerie ovšem patřil k těm nemnoha západním manažerům, kteří s praxí sankcí vůči Rusku nesouhlasí a kteří tvrdí, že jsou kontraproduktivní. Stejně tak se před pár dny v rozhovoru pro ruský list RBK Daily nechal slyšet, že Total z Ruska rozhodně neodchází.

A nejen to: Četná ruská i západní média tvrdí, že to byl právě de Marjerie, kdo lobboval pro dodání francouzských torpédoborců Mistral Rusku – a to jsou lodi, které se součástí sankční politiky Západu vůči Rusku měly stát také. Už před pár dny ovšem vešlo ve známost, že první Mistral do Ruska opravdu odpluje.

A co se stalo přímo na letišti Vnukovo 3?

Krátce před včerejší půlnocí se nešťastný Falcon 50 rozjížděl ke startu zpět do Paříže. Klimatické podmínky byly špatné, ale viditelnost 350 metrů zajišťovala celkem snesitelné podmínky pro start. Letoun se ovšem přímo na ranveji srazil se sněhovým pluhem pozemních služeb.

Zatím není jasné, zda už vzlétal nebo se teprve rozjížděl, ale o pluh měl zavadit buď jednou podvozkovou nohou, nebo křídlem. Výsledek kolize byl ovšem fatální: Falcon se převrhl, začal hořet, a i když nevybuchl a i když hasiči byli na místě prakticky okamžitě, všichni lidé na palubě zahynuli.

S ohledem na svrchovaně významnou, navíc prorusky naladěnou VIP osobu na palubě se vzápětí určitě rozběhnou i četné konspirační teorie, ale jedna věc je jasná už v tuto chvíli: Z eventualit chyba dispečerů, chyba pilotů, špatné počasí či chyba řidiče pluhu je nejpravděpodobnější ta poslední.

Management letiště už v noci připustil, že řidič pluhu mohl být opilý. Jeho advokát sice tvrdí, že měl srdeční chorobu a vůbec nepil, ale to ukáží až výsledky šetření.

V každém případě jde o další neštěstí, které potvrzuje starou známou pravdu: Létat do Ruska a z Ruska zatím rozhodně není bezpečné.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…