Libor Dvořák: Ukrajinský prezident má plán, jak odříznout separatisty od zdrojů z Ruska

19.08.2014 19:47

„Zbořme systém zásobování teroristů,“ byl hlavní apel ukrajinského prezidenta. Důvod pro svolání této porady je jasný: jeden z nových separatistických vůdců Alexandr Zacharčenko před pár dny oznámil, že řady jejich oddílů posílilo dalších 1200 mužů, vycvičených v Rusku, a také značné množství těžké vojenské techniky.

Libor Dvořák: Ukrajinský prezident má plán, jak odříznout separatisty od zdrojů z Ruska
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Ruská strana podobné informace utkvěle popírá, ale Porošenko prohlásil, že ukrajinské tajné služby naopak přesun mužů i zbrojních systémů „od východního souseda“ potvrdily. 

Porošenko znovu, stejně jako před pár dny, prohlásil, že část této techniky ukrajinské ozbrojené síly zničily a k tomu dodal: „Musíme naše síly přeskupit tak, abychom zabezpečili obranu svého území, a také pokračování naší ofenzivy.“ 

Představa ukrajinského prezidenta o nové taktice jeho vojáků je taková, že je třeba „rozčlenit území, doposud kontrolovaná separatisty, na jednotlivé enklávy a neprodyšně je obklíčit, aby tam nadále nemohly proudit dodávky zbraní a střeliva.“ 

Během zmíněné porady Porošenko také prohlásil, že Donbasu hrozí ekologická katastrofa. Jaká, sice neuvedl, ale řekl, že se o ni postarají separatisté: „Teroristé v donbaských městech jsou lidé nahodilí, jež s těmito místy nic nespojuje, proto se řídí taktikou ‚čím hůř, tím líp‘. Tito lidé ničí infrastrukturu a za případnou pohromu ponesou odpovědnost výhradně oni a jejich zahraniční protektoři,“ řekl Petro Porošenko. 

Tato prohlášení ukrajinského prezidenta přicházejí zároveň se zákonem, který ukrajinské policii umožňuje v pásmu antiteroristické operace zahajovat smrtící palbu bez varování. Takováto palba může být vedena po lidech, kteří jsou v souladu se zákonem považováni za teroristy. Neuvádí se ovšem, kdo a jak to ověří a rozhodne. 

Na Porošenkově plánu není nic tak neobvyklého: pokud by se podařilo zásobovací koridory přerušit, zničení separatistů by bylo záležitostí pár týdnů. Problém je v tom, že v Luhanské oblasti je stokilometrový úsek hranice, který Ukrajina vůbec nekontroluje. A v podstatě dobýt takový kus území není tak snadné, jak si to Petro Porošenko možná představuje.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …