Libor Dvořák: Utrpí trestaný, anebo trestající?

31.07.2014 21:20

Tak zní základní otázka těchto dnů, kdy sankce euroamerického světa, uvalené na Rusko, opět významně posílily a znovu udeřily na osoby z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina.

Libor Dvořák: Utrpí trestaný, anebo trestající?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Poslední balíček těchto opatření je jednoznačnou odpovědí na pokračující ruskou podporu separatistů na východě Ukrajiny a samozřejmě na zkázu malajsijského boeingu, která znamenala zmaření téměř tří stovek lidských životů. Ostatně jak se zdá, právě tragédie letu HN17 se pro Západ stala katalyzátorem, který vyvolal zcela zřejmé přitvrzení původně dosti mírných sankcí.

Nejnovější opatření mimo jiné obsahují embargo zbrojních dodávek do Ruska a naopak dovoz ruských zbraní, omezení vývozu technologií pro průzkum nových nalezišť energetických surovin a zákaz vstupu řady ruských bank na evropské finanční trhy.

Otázkou teď je, koho tato opatření zasáhnou víc. Co do velikosti není ruská ekonomika nikterak ohromující a je srovnatelná s hospodářstvím například italským. Rusko ovšem disponuje obrovskými zásobami energetických zdrojů, a to je v tuto chvíli zřejmě jeho největší zbraň. Zajímavé totiž je, že Západ drakonicky omezil vývoz svých těžařských technologií do Ruska, ale zatím nehodlá stejně razantně omezovat svůj odběr ruské ropy a zemního plynu.

Dalším zajímavým efektem může být omezení přístupu na evropské a americké finanční trhy. Na tento krok může Rusko reagovat tím, že se obrátí východním směrem a peníze pro své transakce bude hledat třeba v Hongkongu či Šanghaji. Citelně by prý sankce mohly zasáhnout i londýnskou City, protože velké ruské banky své finanční operace realizovaly nejčastěji právě přes Londýn.

Zajímavé jsou spekulace o tom, co sankce udělají v Rusku s reputací Vladimira Putina. Britský bankovní expert Ralf Silva je toho názoru, že „pokud Putin dokáže západní sankce přestát, doma jen posílí svou aureolu zachránce Ruska“.

Jiného názoru je ovšem ruský makroekonom Sergej Gurijev, žijící na Západě. Ten se domnívá, že sankce v Rusku zasáhnou především řadové zaměstnance a malý a střední byznys. Ty totiž podle něj ponesou hlavní daňovou zátěž, kterou západní sankce, alespoň podle něj, nevyhnutelně vyvolají.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…