Libor Dvořák: V Charkově svrhli dvacetimetrovou sochu Lenina

05.10.2014 10:20

V nedělním podvečeru do středu tohoto východoukrajinského města přitáhly asi tři tisícovky lidí, kteří předtím uspořádali akci pod názvem Charkov je Ukrajina. Dění na náměstí Svobody v online režimu přenášelo několik internetových informačních serverů.

Libor Dvořák: V Charkově svrhli dvacetimetrovou sochu Lenina
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Lenin je v Rusku všude

Po zmíněné akci se kolem pomníku seběhla skupina lidí s modrožlutými a černorudými prapory. Několik mužů se pak vyšplhalo na pomník, nejdřív odstranilo nápis Sláva Ukrajině a poté za pomoci rozbrušovačky podřízlo vůdci světového proletariátu obě nohy. V půl jedenácté večer místního času byla socha definitivně stržena.

Zkáze pomníku se nepříliš iniciativně pokusila zabránit ukrajinská milice, která bořitele monumentu upozornila, že se dopouštějí trestného činu „ničení kulturního dědictví a poškozování cizího majetku“. Zajímavě zareagoval šéf oblastní administrativy Ihor Baluta – ten totiž spěšně podepsal rozhodnutí o demontáži zmíněného Leninova pomníku. Dále pak na brífinku prohlásil, že schválil také výnos o definitivním vyřešení situace kolem památek z doby totality. Už skoro zahájené trestní stíhání iniciátorů tohoto činu bylo zastaveno.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov, jehož Moskva vnímá jako jednoho z hlavních kyjevských jestřábů, na své facebookové stránce napsal: „Cože, Lenin? Jen ať padne. Hlavně aby přitom neutrpěli lidé. Hlavně aby tato krvavá komunistická modla při svém pádu nepřidala další oběti. Hlavně aby ničemní mizerové nezneužili emocí Charkovanů a nevyvolali ve městě další násilnosti.“

V průběhu nejnovější ukrajinské revoluce, která bohužel za živé asistence Ruska přerostla v občanskou válku na východě země, je kácení Leninových soch celkem běžnou záležitostí. Charkovský případ je mimořádný snad jen tím, že socha byla opravdu obrovská a že byla zničena ve městě, jež plán na vybudování tzv. Novoruska na jihu a východě Ukrajiny považoval za integrální součást takovéhoto útvaru.

Ještě podstatnější ale asi je, že příznivci sblížení Ukrajiny s Evropou jsou přesvědčeni, že odstranění takovýchto symbolů sovětské poroby Ukrajiny mělo přijít už někdy před dvaceti lety. To, že se tak nestalo, je prý jen důkazem toho, jak pomalé a nerozhodné byly dosavadní přeměny na postsovětské Ukrajině.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.