Libor Dvořák: Západ nevěří ruské „humanitární akci“ na Ukrajině

13.08.2014 13:55

Paranoia – tak se může jevit první reakce Západu na včera ohlášenou „humanitární akci“ Moskvy, odehrávající se v režii ruského ministerstva pro mimořádné události.

Libor Dvořák: Západ nevěří ruské „humanitární akci“ na Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Odcházející předseda Evropské komise José Manuel Barroso Vladimira Putina v telefonickém rozhovoru varoval, že Evropa je si vědoma neustávajících dodávek ruských zbraní a verbování dalších a dalších lidí pro potřeby dvou separatistických tzv. republik na východě Ukrajiny. 

Americký prezident Obama a italský premiér Renzi zase Putina upozornili, že pokud této akce bude využito k další eskalaci konfliktu z ruské strany, jsou další, ještě zpřísněné sankce Západu samozřejmostí. 

Sečteno a podtrženo – ať už jsou důvody proto toto ruské okázalé gesto jakékoli, Evropa a Spojené státy Moskvě rovnou nevěří. Po zkušenostech posledních týdnů a měsíců se jim není co divit. 

Co tedy podle ruské oficiální verze z Naro-Fominska nedaleko Moskvy putuje? Údajně to má být kupříkladu 400 tun krup, 100 cukru, 62 tuny konzerv s dětskou výživou, 54 tun zdravotnického materiálu a léků, 12 tisíc spacích pytlů a konečně i 7 desítek agregátů na výrobu elektřiny všemožných výkonů. Pomoc byla údajně pořízena z darů Moskvanů a obyvatel Moskevské oblasti. 

Jak naznačuje oficiální stránka ruského ministerstva zahraničí, jeho šéf Sergej Lavrov v posledních dvou dnech projednával „mimořádně dramatickou humanitární situaci na východě Ukrajiny“ se svými rezortními kolegy, šéfy diplomacií Ukrajiny, USA a Velké Británie Klimkinem, Kerrym a Hammondem. 

Lavrov se také nechal slyšet, že kdyby tyto země chtěly dodávkám ruského humanitárního materiálu na východní Ukrajinu jakkoli bránit, bude to projev „mimořádného cynismu“. 

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov jakékoli západní spekulace o ruské vojenské intervenci pod pláštíkem humanitární mise označil za „zcela absurdní“. 

Co na to na všechno říct? Je to zkrátka obrázek, na jaký jsme z posledních týdnů a měsíců zvyklí – jedna strana druhé nevěří a už předem ji podezírá z velkoryse připravovaného podrazu. 

Atmosféra důvěry mezi bývalým Sovětským svazem a Západem se rodila dlouho a těžce. Rozmetána byla prakticky už v roce 2008 během gruzínské války a současné dění na východní Ukrajině jen prohloubí. Obnova vzájemně výhodné spolupráce bude opět obtížná a velmi dlouhá. Nic víc… a nic míň.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…