Libor Dvořák: Znovu ožila kauza sestřeleného malajsijského boeingu. Vyšetřovatelé hledají svědky

31.03.2015 21:48

Hledáme očité svědky, říká mezinárodní vyšetřovací tým, který v internetovém sdělení v několika jazycích včetně ruštiny a ukrajinštiny prosí každého, kdo snad viděl přepravu ruského raketového systému Buk, což je raketa země-vzduch, aby se s ním spojil přes neplacené telefonní číslo nebo přes mail.

Libor Dvořák: Znovu ožila kauza sestřeleného malajsijského boeingu. Vyšetřovatelé hledají svědky
Foto: repro Fox news, tan
Popisek: Hořící trosky letounu Boeing 777 kamerou Fox News

Podrobnější informace komise zveřejnila prostřednictvím videa na Youtubu. Tento materiál znovu připomíná, že nejpravděpodobnější verzí zkázy letounu, směřujícího z Amsterodamu do Kuala Lumpuru, je právě sestřelení raketou typu země-vzduch, a to z území ovládaného separatisty.

Vyšetřovatelé přicházejí s jednou velmi konkrétní novou podrobností – totiž s tím, že raketový systém Buk byl na separatistické území přepraven bílým tahačem, nejpravděpodobněji značky Volvo.

Tento tahač měli separatisté „protiprávně získat“, přesněji řečeno odcizit v jednom doněckém podniku.

Zmíněný komplex Buk byl na východě Ukrajiny spatřen právě 17. a 18. července loňského roku. To se ovšem pohyboval na běžném pásovém podvozku, který k této zbrani patří.

Dnes vyšetřovatele z Austrálie, Nizozemska, Belgie, Malajsie a Ukrajiny zajímá nejen to, kudy se bílý kamion pohyboval, ale taky lidé, kteří se ho krátce předtím v Doněcku zmocnili.

Případným svědkům je zaručena anonymita, a tudíž i bezpečnost.

Video, které zájemci najdou na youtubu, obsahuje i odposlechy mobilních telefonátů mezi separatisty, z nichž vyšetřovací komise vysuzuje, že raketový systém Buk i s profesionální obsluhou se pohyboval po separatistickém území Luhanské a Doněcké oblasti a poté byl přepraven na území Ruské federace. 

Obě samozvané „lidové republiky“ se jakékoli vině rozhořčeně brání, i když původně se na internetu objevila jásavá zpráva, že se podařilo sestřelit transportní antonov ukrajinské armády.

Zpráva zase velmi rychle zmizela, takže se jako velmi pravděpodobný jeví předpoklad, že malajsijský boeing byl zkrátka sestřelen omylem.

Zajímavé jistě bude, jak na nejnovější závěry mezinárodní vyšetřovací komise zareaguje Rusko, které loni v létě kolem této tragédie okamžitě vytvořilo kouřovou clonu, jejíž součástí bylo tvrzení, že nešťastný boeing sestřelil ukrajinský bitevník Suchoj.

Pokud by se případná ruská stopa v této katastrofě potvrdila, bylo by to pro Moskvu velmi nepříjemné, i když na druhou stranu zřejmě nikterak fatální: ruské angažmá v ukrajinské krizi přece v nedávném televizním dokumentu potvrdil i sám Vladimir Putin. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty