Libor Lukáš: Není možné zveličovat zájmy křečka polního nad oprávněné zájmy lidí

08.08.2017 10:41

Otevřený dopis představitelům měst a obcí na podporu petice za dostavbu infrastrukturních projektů dálnice D49 Hulín-Fryšták a dálnice D55 Otrokovice-St.Město-Břeclav

Libor Lukáš: Není možné zveličovat zájmy křečka polního nad oprávněné zájmy lidí
Foto: osobní archiv
Popisek: Libor Lukáš

Vážený pane primátore,
Vážený pane starosto,

obracíme se na Vás se žádostí o podporu a o mobilizaci veřejného mínění, směřujícího k urychlení realizace dopravních projektů tzv. “Moravského kříže“, tj. dálnice D49 Hulín-Fryšták (a dále na Slovensko) a dálnice D55 Jihovýchodní obchvat Otrokovic-St.Město-Břeclav. Tyto dlouho připravované projekty patří nejenom do prioritní infrastrukturní sítě České republiky, ale také i Evropské unie, jako součást transevropské dopravní sítě TEN-T, protože dochází k dopravnímu napojení na slovenskou kapacitní rychlostní silnici R6 v místě hraničního přechodu ČR-SR/ Střelná - Lazy pod Makytou a také na dálnici D2 u Břeclavi, s napojením na Bratislavu.

Jsme přesvědčeni o tom, že realizací těchto dopravních tahů budou vytvořeny podmínky pro budoucí hospodářský růst jak v oblasti Pomoraví tak i slovenského Pováží. Přípravné práce na projektu prochází složitým povolovacím procesem, včetně posouzení EIA. V rámci probíhajících správních řízení jsou odborně posouzeny navržená technická opatření, směřující k minimalizaci dopadu na životní prostředí, a to včetně zásadních opatření pro snížení hluku, ochranu živočichů a rostlin.

Příprava projektů D49 a D55 trvá více jak 15 let a je soustavně blokována několika ekologickými spolky, přičemž jejich aktivističtí představitelé, bez ohledu na navrhovaná enviromentální opatření zarputile usilují o zastavení jejich přípravy, čímž znemožňují tolik očekávanou a neustále slibovanou realizaci jednotlivých staveb.  V současné době je v případě D49 příprava projektu přerušena, kvůli “křečkovi polnímu” přesto, že se na této stavbě dle odborníků v současnosti vůbec nevyskytuje. Reálný stav přípravy projektu budí dojem, že jsou spíše nadřazovány zájmy úzké skupinky ekologických aktivistů pod rouškou ochrany přírody, nad ochranu a zájmy lidí žijících v okolí stavby, kteří trpí vysokou hustotou dopravy, exhalacemi, hlukem a vysokou nehodovostí. Není přece možné připustit, aby byly zveličovány zájmy křečka polního nad oprávněné zájmy lidí, žijící v této části České a Slovenské republiky.  S obdobnými problémy se potýká i projekt D55 v oblasti „Bzenecké Doubravy“, kde se pro změnu  zase vyskytuje lelek lesní a skřivan lesní...

Vzhledem k tomu, že se doposud při legalizaci jednotlivých dálničních staveb, nepodařilo dostatečně silně vzít v úvahu také veřejné mínění a většinové názory občanů, dovolili jsme si iniciativně připravit petiční akci s cílem maximalizovat podporu projektu D49 a D55.  Je třeba transparentně ukázat, že existuje jednoznačný zájem občanů, kteří si tyto projekty přejí realizovat a  dobře si uvědomují, že se tak mohou zbavit škodlivých účinků husté dopravy v centrech měst a obcí a kteří zároveň podporují rozvoj a konkurenceschopnost svého regionu.

Vážený pane primátore, vážený pane starosto,

Dovolujeme si Vás tímto požádat o zveřejnění této výzvy (např. na webu Vašeho města, obce,event. zveřejněním ve vývěsní skříni, uvedením zprávy ve vašem Zpravodaji atd., text pro tento případ přikládáme).,Také si vás dovolujeme požádat o Vaši osobní podporu formou podpisu na petičním archu, popř. kliknutí na webu SRDIM www.infrastrukturamorava.cz.

Výsledky petice budou použity na podporu argumentace, směřující k urychlení přípravy a realizace projektu a budou s nimi seznámeni odpovědní představitelé  státní správy, poslanci, senátoři a také samotní  obyvatelé regionu.

Věřím, že se naším společným úsilím podaří nakonec překonat dlouholeté obstrukce  ekologických aktivistů a že realizací této stavby přispějeme k šetrnému rozvoji našeho regionu  a  také ochráníme životní prostředí pro příští generace

S úctou

Libor Lukáš
předseda SRDIM

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…