Libor Vaníček: Osm z deseti Čechů drží úspory na běžném účtu nebo doma v hotovosti

19.10.2016 19:15

Češi jsou spokojeni s růstem svých úspor a učí se je zhodnocovat.

Libor Vaníček: Osm z deseti Čechů drží úspory na běžném účtu nebo doma v hotovosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tuzemská ekonomika se v řadě ohledů dostala do kondice z předkrizového období let 2007–2008. Češi patří v Evropě k nejspokojenějším s růstem svých úspor i životní úrovně a učí se zhodnocovat našetřené peníze. Za poslední čtyři roky vzrostl počet investorů do podílových fondů o 33 %, což je u finančních produktů na zhodnocování úspor nejvýraznější nárůst. 

Podle hlavního ekonoma ING Bank ČR Jakuba Seidlera se s lepšící se finanční situací v posledních dvou letech zvyšuje i podíl domácností s úmyslem spořit. „Míra nezaměstnanosti se nachází na nejnižší úrovni za posledních dvacet let. To společně s rostoucími mzdami zlepšuje finanční situaci domácností a jejich důvěru v budoucí ekonomický vývoj,“ říká Seidler. 

Nejčastěji využívaným produktem ke zhodnocování úspor je spořicí účet, který má šest z deseti Čechů. Pětina zhodnocuje úspory investováním do podílových fondů, dle oficiálních údajů AKAT jde celkově o částku 400 miliard korun. „Stále přetrvává trend, kdy více než osm z deseti Čechů drží úspory na běžném účtu nebo doma v hotovosti. V obou případech lidé o úspory přicházejí kvůli inflaci či poplatkům. V žádném případě tak nelze hovořit o zhodnocování,“ říká Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví pěněžního ústavu, a dodává: „Pokud před sebou máme nějaký dlouhodobější spořicí cíl, jsou daleko vhodnější volbou například investice do podílových fondů. Mají dobrou likviditu, takže můžete mít peníze rychle k dispozici, a lze do nich investovat, například u základní nabídky ING Podílových fondů, již od stokoruny měsíčně, což je částka dostupná pro velkou část populace. I s takto nízkými investicemi lze v dlouhodobém horizontu dosáhnout příznivého zhodnocení a slušné cílové částky.“

Dle aktuálního průzkumu jsou pro polovinu lidí, kteří mají zkušenost s investováním, právě podílové fondy nejvýhodnějším způsobem na zhodnocování úspor. Investoři u podílových fondů oceňují možnost vyššího zhodnocení a profesionální správu úspor a klienti odnotí pozitivně také možnost on-line založení a správy investic. Téměř šest z deseti z nich investuje pravidelně a většina nevidí na investování do podílových fondů nic složitého.

Pro neinvestující je jednou z hlavních uváděných bariér nedostatek informací o investování a neschopnost rozhodnout se pro správný fond, který by odpovídal jejich investičnímu profilu. 

Průzkum pro ING Bank realizovala TNS AISA v září 2016 na vzorku 400 mužů a žen ve věku 18–60 let. Mezinárodní průzkum International Survey – Savings realizovala agentura IPSOS v lednu 2016 v 15 evropských státech na vzorku téměř 15 tisíc osob.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…