Lída Rakušanová: Boj s korupcí je bojem proti obcházení pravidel

09.10.2013 21:31

Jistě: Občanská iniciativa Rekonstrukce státu, hodlající poskytnout voličům jako vodítko seznam kandidátů, kteří se písemně zavázali k okamžitému prosazení osmi konkrétních protikorupčních zákonů v budoucí sněmovně, je určitě chvályhodná. Zvlášť chtějí-li její aktivisté průběžně sledovat, jak budou politici tento svůj písemný závazek plnit.

Lída Rakušanová: Boj s korupcí je bojem proti obcházení pravidel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Přesto je na místě otázka, do jaké míry nás protikorupční zákony, i kdyby byly sebedokonalejší, mohou před korupcí spasit. Názorným příkladem je osud novely zákona o veřejných zakázkách, oslavované loni jako výrazný krok směrem k zprůhlednění způsobu, jakým se zakázky přidělují. V platnosti byla tato novela sotva rok, a už se ukázalo, že je prý nutné zákon opět novelizovat, a to v pořadí už po dvacáté. Tentokrát například i proto, že údajně paralyzuje malé obce, když se tam musí do výběrových hlásit víc zájemců než jen jeden.  

Že ale evidentně nejde pouze o paragrafy, ukazují mimo jiné třeba nechvalně proslulé losovačky. Ty novela sice zakázala, ale podle průzkumu jedné z poradenských společností, která se organizací soutěží zabývá, to prý nevedlo k potlačení korupce, nýbrž kvality, jelikož jediným kritériem je teď nejnižší cena. Především se ale na tom, že zakázka může být přesto ušita na míru vybrané firmě, shodlo ve zmíněném průzkumu několika stovek zadavatelů i dodavatelů údajně 95 procent z nich. Na druhé straně nelze zjistit, zda taková hodnocení nesouvisejí i se snahou změkčit pravidla, nastavená loňskou novelou. Transparency International už varovala, že je zákon o veřejných zakázkách „v hledáčku vlivných zájmových skupin“, které se snaží si pravidla přizpůsobit podle svého.  

Podobný osud bude mít v budoucí sněmovně nejspíš i další „protikorupční bomba“, na níž – soudíc alespoň podle předvolebních debat kandidátů politických stran – panuje shoda „napříč politickým spektrem“: a sice zákon o majetkových přiznáních. Takřka žádná shoda nepanuje ale o konkrétní podobě takového zákona, takže po volbách lze čekat nekonečné diskuse o tom, v jaké výši a na koho se majetková přiznání mají vztahovat. A za druhé je pravděpodobné, že takovýto zákon, zvlášť měl-li by platit pro všechny šmahem, by jenom posílil současný úprk do anonymních daňových rájů.  

Proč se v České republice boj s korupcí nedaří, je totiž jen zčásti kvůli nedokonalým zákonům. Podstatně důležitější je, že se tu kolektivně obcházejí pravidla. A zdaleka to nedělají jen politici, jak to dnes tvrdí neparlamentní politické strany. Obcházení pravidel je zdejším národním sportem. Že se neoficiálním symbolem ČR stal zrovna Švejk, není náhoda.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …