Lída Rakušanová: Mezinárodní den Romů se letos slavil o den dřív

10.04.2012 19:30

Na velikonoční neděli připadl letos i jeden mezinárodní den, o kterém se ve zdejších sdělovacích prostředcích, ač ty jinak neváhají připomenout kdejaký mezinárodně oslavovaný nesmysl jako třeba „den spodního prádla“ – který mimochodem připadá na 3. dubna – většinou nemluví.

Lída Rakušanová: Mezinárodní den Romů se letos slavil o den dřív
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

A to přesto, že se týká odhadem čtvrt milionu občanů České republiky. 8. dubna slaví totiž svůj mezinárodní den Romové. A to na počest vzniku Mezinárodní romské unie, kterou romské organizace založily 8. dubna 1971 v Londýně. 

Celkem žije dnes v Evropě kolem 12 milionů Romů a mezinárodní organizace jako je Amnesty International nebo Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vyzývají k 8. dubnu pravidelně evropské státy, aby důrazněji prosazovaly opatření proti diskriminaci této největší a zároveň nejvíc znevýhodňované menšiny v Evropě. Podle Amnesty International jsou tisíce Romů v Evropě ohroženy vysídlením a jejich sociální a ekonomická situace se výrazně liší od situace většinového obyvatelstva: jen 38 procent Romů v Evropě má práci, každý třetí Rom nechodil do školy ani šest let, 15 procent jich neumí číst a psát. A každý pátý se stal obětí rasisticky motivovaného zločinu. Na papíře sice od loňska existuje unijní rámec pro národní strategie k integraci Romů, ale v praxi se zdá, že se situace spíš zhoršuje. Stačí vzpomenout si na Šluknovsko. 

A přesto se na severu Čech odehrálo v předvečer letošního romského svátku cosi, co nepochybně stojí za pozornost. Když v sobotu pochodovali kolem zchátralých paneláků v Chánově nacionalisté z Dělnické strany s protiromskými transparenty a hesly, postarali se místní Romové sami o to, aby mezi nimi a místními obyvateli nedošlo k potyčkám. Část jich v reflexních vestách udržovala pořádek, zklidňovala emoce. Jak se posléze ukázalo, nebyla to náhoda, ale strategie, na které se s Romy předem dohodla policie. Ta sice na místě měla své lidi také, ale většina jich zůstala v záloze za sídlištěm. V ohništi potenciálního konfliktu nebyli třeba. 

Podobně to kdysi dopadlo v Mnichově, kde hrozícímu střetu militantních demonstrantů s policií zabránil tamní policejní velitel tím, že se postavil do čela jejich průvodu a obě strany tím rázem zpacifikoval. Podstata téhle strategie tehdy v Mnichově i v sobotu v Chánově je podobná v tom, že policie udělala něco, co od ní nikdo nečekal: demonstrativně dala najevo, že svým potenciálním protivníkům důvěřuje. 

V Mnichově vešel onen policejní velitel do historie jako zakladatel inteligentní strategie předcházení konfliktů. Policejní velitel, který měl v sobotu na starosti udržení pořádku v Chánově, by si to zasloužil zrovna tak. A spolu s ním Romové, kteří se jako pořadatelé dokázali svého úkolu tak příkladně zhostit. 

Vpředvečer letošního Mezinárodního dne Romů poslal americký velvyslanec v Praze Eisen českým Romům gratulaci, ve které se mimo jiné praví: „Kulturní a historické kořeny romské komunity v České republice sahají hluboko do minulosti. Přesto se romští občané potýkají ve své vlasti s mnoha problémy. Češi romského původu mají plné právo požadovat stejný přístup ke vzdělání a k pracovním příležitostem, právo na bezpečnost a ochranu sebe i svých rodin, bezpečné a cenově dostupné bydlení a ukončení diskriminace. K dosažení těchto cílů musí být však vláda, občanská společnost a romská komunita ochotny spolupracovat.“ 

V sobotu se v Chánově ukázalo, že to jde. A když pak po odchodu nacionalistů vypukla na sídlišti spontánní veselice, oslavovali Romové víc než jen svůj nadcházející svátek.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.