Lidové noviny připravují článek o lidech blízkých Miloši Zemanovi. Došlo i na redaktora PL, který s prezidentem pravidelně dělá rozhovory

10.05.2016 14:48

Lidové noviny pravděpodobně připravují článek o lidech, kteří jsou blízcí prezidentu republiky Miloši Zemanovi. V rámci toho obdržel dotazy i redaktor ParlamentníchListů.cz Radim Panenka, který s prezidentem pravidelně dělá rozhovory. Panenkovy odpovědi zveřejňujeme v plném znění, jak byly odeslány redaktorovi Lidových novin.

Lidové noviny připravují článek o lidech blízkých Miloši Zemanovi. Došlo i na redaktora PL, který s prezidentem pravidelně dělá rozhovory
Foto: tan
Popisek: Logo serveru ParlamentníListy.cz

1.) Proč jste se stal členem Národní strany?

Členem Národní strany jsem byl zhruba rok v letech 2008–2009. Bylo mi osmnáct.

2.) Souhlasil jste s každým bodem jejího programu? Bylo něco, co Vám tam vadilo?

V činnosti této strany mi vadila řada věcí i postojů, které vedly k mému vystoupení ze strany.

3.) Národní strana byla brána jako krajně pravicová, souhlasíte s tímto označením?

Nejsem politolog, nechtějte po mně rozbory.

4.) Proč Vás pan prezident preferuje při poskytování rozhovorů? Čím jste ho zaujal?

Dělám pouze svoji práci. S otázkou, zda jsem pana prezident něčím zaujal, se můžete obrátit na něho.

5.) 22. března 2008 jste byl jeden z organizátorů demonstrace Národní strany před domem Národnostních menšin v Praze 2. Pomáhal byste dnes organizovat stejnou akci? Pokud ne, proč?

Akci jsem neorganizoval. Pokud jsem byl někde uveden jako organizátor této akce, bylo to bez mého vědomí. V každém případě bych dnes žádnou takovou akci nepomáhal organizovat.

6.) 22. března jste podle iDnes.cz pronesl: "Jsme jedinými, kdo má odvahu vystoupit z šedivé masy a říct, že nebylo jen mrtvých z řady skinheads, zavražděných Cikány či jejich bílými přáteli, můžeme říct, že vrahy, násilníky, pedofily, devianty a sadisty bohužel najdeme mezi všemi migrujícími skupinami." Podepsal byste se pod to i dnes?

Nepamatuji se, zda jsem něco takového tehdy pronesl. Ani v té době jsem tak vyhraněný postoj neměl a rozhodně ho nemám dnes.

7.)  Jak se zpětně díváte na svou politickou minulost? Litujete toho?

Dnes to pokládám za chybu.

8.) Posunuly se nějak Vaše názory?

Mé názory se posouvaly už v době mého členství, což také vedlo k mému vystoupení z Národní strany. Neznám snad nikoho, kdo by v dospělosti zastával stejné názory, jako v pubertě. V té době mě vůbec nenapadlo, že bych se mohl stát třeba novinářem.

9.) Nevadí Vaše minulost šéfredaktorovi Parlamentních listů?

Na vaši poslední otázku přikládám odpověď ředitele redakce ParlamentníchListů.cz Jaroslava Polanského: „Radima jsem se na jeho minulost ptal v době, kdy jsem ho přijímal do PL. Už tenkrát mě ujistil, že své partajní angažovanosti lituje a že své tehdejší názory opustil, což v následujících letech prokázal.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …