Linda Nejezchlebová: Stravovací paušál nechce více než 2000 restaurací

14.09.2020 14:37

Počet se během šesti měsíců zdvojnásobil, podnikatelé si uvědomují riziko. Výzvu proti zavedení tzv. stravovacího paušálu podepsali už provozovatelé více než 2000 stravovacích zařízení. Další podpisy průběžně přibývají.

Linda Nejezchlebová: Stravovací paušál nechce více než 2000 restaurací
Foto: Markéta Vančová
Popisek: Stravenky - ilustrační foto

Výzvu proti zavedení tzv. stravovacího paušálu podepsali už provozovatelé více než 2000 stravovacích zařízení. Další podpisy průběžně přibývají.

Paušál má umožnit, aby firmy místo dotované podpory kantýn či závodních jídelen a poskytování účelových stravenek dávaly zaměstnancům peníze, částečně osvobozené od daní a pojistného. Návrh tento týden míří do druhého čtení v Poslanecké sněmovně.

„Paušál je rizikem. Řada stravovacích provozů pociťuje nejistotu budoucí existence, nyní podpořenou koronakrizí. Provozy zaměřené na obědy, závodní jídelny a kantýny vnímají sebemenší pokles tržeb. Neúčelový stravovací paušál vítají obchodníci. Lze si za něj koupit třeba ponožky, alkohol či tabák,“ řekla předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS) Linda Nejezchlebová. „Neradi bychom, aby zaměstnanci přišli o pravidelné, a především cenově výhodné obědy v kantýnách nebo výhodnou nabídku obědových menu v restauracích,“ dodala.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Stravovací provozy jsou stále pod tlakem koronavirové krize. Výrazné ztráty utrpěly během dvouměsíčního uzavření provozů. Nyní se jejich situace opět komplikuje kvůli zavádění roušek a nucené kontrole hygieny/dezinfekce rukou v uzavřených prostorách. Nástup podzimu tak bude znamenat pro restaurační provozy zřejmě další odliv hostů a tím i peněz.

Potvrzují to i slova samotných restauratérů. „Koronavirus nasměroval lidi, kteří chodili normálně do restaurací na obědy, do obchodů, kde si nakupovali často laciné potraviny. A teď hrozí, že to budeme opakovat paušálem. Lidé si vyberou hotovost a do restaurací budou chodit mnohem méně než se stravenkami. Nechápu, proč takto máme podporovat obchodní řetězce na úkor českých podnikatelů v pohostinství, “ říká Kateřina Přikrylová, manažerka restaurace Buritto Loco.

„Vláda by měla podpořit spotřebu v odvětvích, které si na programy COVID a další ztěžka dosáhly. V sousedním Rakousku vláda zvýšila hodnotu daňové uznatelnosti stravenek a Vídeň rozdala svým občanům poukázky do restaurací. Německo i Rakousko dočasně snížilo výrazně sazbu DPH na 5 % pro stravování. U nás nic,“ dodala Linda Nejezchlebová.

Výzva provozovatelů stravování proti stravovacímu paušálu

My, níže podepsaní majitelé či provozovatelé restaurací, hospod, bister a kantýn vyzýváme členy vlády, poslance a senátory, aby zvážili negativní důsledky, které nám všem může přinést zavedení tzv. stravovacího paušálu. Jsme přesvědčeni, že tento experiment vyústí ve významný pokles našich tržeb.

Samozřejmě není starostí politiků zajišťovat nám klienty a starat se o naši prosperitu. Chceme ale podnikat v prostředí, které je v rozumné míře stabilní, předvídatelné a ve kterém lze plánovat.

Obraz hospody jako špinavé špeluňky už dávno patří minulosti. Zařídit moderní restauraci vyžaduje nemalé náklady. Velká část z nich může přijít vniveč. Pro zákazníky se zúží a možná zdraží nabídka. Řada lidí přijde o práci – mnohdy těch, kteří budou jiné uplatnění hledat jen velmi těžko.

Podle studie Institutu oceňování majetku VŠE v Praze zajišťuje 22 % tržeb v sektoru stravování podpora stravování zaměstnanců. V některých restauracích je to méně, v jiných ale mnohem více. Třeba i polovina veškerého prodeje.

Je šokující, jestliže podle Asociace hotelů a restaurací stravovací paušál vítáme. Tato asociace zastupuje zejména hotely a ne segment stravování pro zaměstnance.

Pokud stát umožní firmám, aby namísto vydávání stravenek vyplácely zaměstnancům hotové peníze, bezpochyby to povede k poklesu ochoty lidí chodit do restaurace na teplý oběd. A sníží naše tržby. Nejedna „hospoda“ pak třeba bude muset uzavřít kuchyň, nebo alespoň výrazně zdražit. V nejhorším případě i úplně skončit. Tím spíš, že to vše přijde relativně nedlouho po zákazu kouření, zavedení EET.

Proč to všechno? Systém podpory stravování zaměstnanců u nás funguje dobře a podobně jako v řadě dalších evropských zemí. Zavedení paušálu naopak představuje neprověřený experiment. A ohrozí sektor zaměstnávající více než 90 tisíc lidí.

Podporujeme vstup nových hráčů na trh se stravenkami, aby docházelo ke snižování provizí.

Podporujeme diskusi o digitalizaci, aby se nám snížila administrativa.

Podporujeme omezení stravenek na hotové jídlo určené k okamžité spotřebě.

Ale jsme zásadně proti stravovacímu paušálu, který ohrozí naše podnikání. Nenarušujte fungující systém. Pojďme otevřít diskusi na téma zaměstnanecké stravování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…