Loterie bez hazardu: Nedělejte z nás mafii a celospolečenské zlo

05.05.2014 11:20

Otevřený dopis předsedovi Vlády ČR.

Loterie bez hazardu: Nedělejte z nás mafii a celospolečenské zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka v poslanecké sněmovně

Vážný pane předsedo vlády,

obracíme se na Vás jménem iniciativy LOTERIE BEZ HAZARDU, která reprezentuje více jak 60 000 občanů České republiky, kterým dává práci právě loterní průmysl. Protože jsme se dozvěděli, že vláda ČR bude dne 5. května 2014 projednávat mimo jiné poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon o loteriích a jiných podobných hrách, rozhodli jsme se Vás oslovit tímto otevřeným dopisem.

Jak jsme již uvedli, naše iniciativa reprezentuje velmi početnou skupinu obyvatel České republiky, kteří pracují v loterním průmyslu. Chceme zdůraznit, že se za svoji práci nestydíme. Loterie jsou legálním podnikáním a my jsme zaměstnanci jako všichni jiní. Právě my dobře víme, že se loterie dají dělat poctivě a zodpovědně. Nechceme gamblery, nechceme tragédie, nechceme, aby lidé prohrávali sociální dávky. Při naší každodenní práci i my prosazujeme zodpovědné hraní a chceme, aby loterie byly zábavou pro ty, kteří hrát chtějí a mohou si to dovolit.

Zároveň chceme jasně vyjádřit náš protest proti dlouhodobé diskreditační kampani, která dělá z loterií, a tedy i nás, mafii a celospolečenské zlo. Žádáme Vás proto, abyste nás nepřehlíželi při prosazování Vašich záměrů při regulaci hazardu v České republice. Prosím, nezapomínejte na nás, běžné občany - zaměstnance a lidi, kteří živí své rodiny.

Naše iniciativa vznikla také proto, že politická reprezentace ignorovala petici „LOTERIE BEZ HAZARDU“, která byla realizována v polovině roku 2013 a která podpisy více jak 21 000 lidí volala po zachování pracovních míst v loterním průmyslu a příbuzných oborech.

Vážený pane premiére,

z toho, co jsme se dozvěděli z médií, máme vážné obavy, že přijetím této narychlo připravené novely loterního zákona nedojde k žádnému faktickému řešení problémů s hazardem. Ba naopak jsme přesvědčeni o tom, že dojde pouze k další eskalaci nestability pro provozovatele heren, která povede k masivnímu propouštění.

Bohužel z každodenní praxe dobře víme, že kolem těchto heren už krouží nejrůznější podnikavci s napůl legálními kvízomaty a černými hernami, kteří se těší na to, jak se vysmějí státním institucím a na přehnané agilitě politiků vydělají stovky milionů korun, aniž by na daních odvedli jedinou korunu. V případě, že se stát drasticky omezí hraní na videoloterních terminálech, hráči velmi jednoduše přejdou ke stejným hrám, které jsou jim nabízeny na kvízomatech, internetu nebo tabletech. Tato forma hraní je nekontrolovatelná a nepřinese ani obcím a ani státu jedinou korunu – pouze dojde k odlivu českých peněz na účty zahraničních provozovatelů.

Za 60 000 lidí, kterým dává loterní průmysl práci, Vás proto vyzýváme, abyste nepřijímali ukvapené zákony a raději než přijetí populistické novely, která nic nevyřeší, připravili zcela nový a pořádný zákon, který nezlikviduje poctivé podnikatele a jejich zaměstnance, ale naopak zatočí s podvodníky.

S napětím budeme sledovat Vaše rozhodování.

Děkujeme za Váš čas a ochotu vnímat naše argumenty.

Za iniciativu Loterie bez hazardu

S pozdravem

Jarmila Novotná, v.r.
Praha

Tomáš Trnka, v.r.
Praha

Mgr. Ondřej Lípa, v.r.
Beroun

Yveta Caniniová, v.r.
Děčín

Natálie Caklová, v.r.
Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…