Ľubomír Huďo: Předsednictví Bratislavy v EU zvyšuje nervozitu vládců Evropy

06.06.2016 21:30

Ľubomír Huďo poukazuje na špatnou náladu v bruselské centrále v souvislosti s údajně nepředvídatelným Slovenskem na pozadí odvážných tvrzení premiéra Fica, a ptá se, zad či jak dlouho mu jeho odhodlání vydrží.

Ľubomír Huďo: Předsednictví Bratislavy v EU zvyšuje nervozitu vládců Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Předsednictví v Evropské unii dává zejména malým zemím bruselského integračního spolku falešný pocit důležitosti při imaginárním kormidle historického projektu. V podstatě je to divadélko pro naivní konzumenty mainstreamového zpravodajství, aby uvěřili ve správnost a nepostradatelnost evropské integrační koncepce z dílny Bilderbergu a jiných stínových, nikým nevolených struktur - s jejich plány o budoucnosti strategicky významného kontinentu.

Ne vždy však všechno vyjde podle plánu - a týká se to i mocných a vlivných. Někdy se v rámci projektované mozaiky určitá její část neskládá přesně podle představ a může tak způsobit potíže. Politické elitě v Bruselu a jejím mediálním přisluhovačům už jdou státy Visegrádské čtyřky pěkně na nervy - a teď navíc jeden z nich bude předsedat unii. Slovensko - na jedné straně malá, dosud poslušná země ve stínu velkých hráčů Berlína, Paříže či Londýna. A na druhé straně stát se svérázným premiérem, novou vládou a nejnověji i odbojným postojem v otázce imigrantů.

Bez velkých očekávání

Bruselský týdeník Politico Europe varuje, že EU není přesvědčena o schopnosti Slovenska zvládnout předsednictví. Jde totiž o relativně mladý stát, který navíc odporuje důležitým rozhodnutím skutečných vládců unie.

Týdeník cituje nejmenovaného člena Evropské lidové strany, největšího politického subjektu v Evropském parlamentu: "Myslím si, že nikdo není příliš nadšený ze slovenského předsednictví. Jsme uprostřed rozsáhlé reformy migrace a jsme téměř u konce. Jak můžeme být vedeni zemí, která odstřelí každý plán ohledně migrace? "

K tomu ještě vyjádření nejmenovaného diplomata EU: "Rozhodně můžeme očekávat méně profesionality než v případě Nizozemska. Jsou zde obavy, že se jedná o malou zemi a nového člena - a narozdíl od Nizozemska nejde o zakládajícího člena, který ví, jak zacházet s předsednictvím. Doufáme, že nebudou ohledně migrace příliš horliví."

Jiný diplomat má obavy, že Slovensko bude váhat mezi svými regionálními zájmy a zájmy EU jako celku: "Mnohé postoje Visegrádské skupiny k migraci bude nutné výrazně oslabit."

Podle serveru Politico Europe významní činitelé EU sice navštěvují Slovensko, aby zemi připravili na předsednictví, což je běžná praxe v případě budoucí předsednické země, ale tentokrát s cílem "nastavit skutečně nízké očekávání". Přestože se Slovensko snaží posílit svou přítomnost v Bruselu a jeho diplomaté ujišťují o dobré připravenosti Bratislavy na předsednictví, i tak se EU obává slovenského vedení unie.

Nespokojené globalistické médium

Citovaný server Politico má již od letošních parlamentních voleb na Slovensku kritické výhrady k dění v zemi pod Tatrami. Americko-evropský týdeník ještě před sestavením nové slovenské vlády upozorňoval, že pro budoucnost EU by bylo nejprospěšnější, kdyby Směr jako případný vítěz voleb nešel do vládní koalice s nacionalistickou Slovenskou národní stranou (SNS). Taková vládní koalice by prý byla nezdravá a může unii jen uškodit.

Podle expertů Politico se již beztak v ostatních zemích V4 vytvořil blok populistických a nacionalistických vlád. Týdeník nabídl Slovensku i vládní alternativu - spolupráci stran Síť, Most-Híd a SaS, protože ty mohou vytvořit reformní prozápadní koalici. Případně by si Směr měl jednu z nich vybrat jako koaličního partnera, aby byla vyvážená spřízněnost staronového premiéra Roberta Fica s Kremlem.

Americký vydavatelský dům Politico požádal loni český i slovenský Úřad průmyslového vlastnictví o registraci své ochranné známky. Je zvykem, že společnost, která si zaregistruje ochrannou známku, zvažuje působení v dané zemi. Politico je mediální dům se sídlem v Arlingtonu v americké Virginii. Zaměřoval se původně na zprávy a komentáře k politickému dění v USA. Působí nejen na webu, ale má i televizní a rozhlasové vysílání a vydává noviny.

V září loňského roku pronikla společnost do Evropy. Navázala spolupráci s německým vydavatelem Axel Springer a rozjela evropské vydání Politico se sídlem v Bruselu. Vydavatel Robert Allbritton chce v nejbližší době ztrojnásobit velikost firmy a rozšířit ji do více koutů světa. Politico, vzhledem k tendenci působit celosvětově, lze vnímat i jako účinný mediální nástroj v rámci hybridních válek a ovlivňování veřejného mínění s cílem dosáhnout určitých geopolitických cílů. A tak není divu, že odbojná politika zemí V4 se redakční linii tohoto média nezamlouvá a nabízí jiný druh jejich společenského vývoje.

Fico: Nedělejme za sebe idioty!

Slovenský premiér Róbert Fico v rozhovoru, který poskytl Tiskové agentuře SR (TASR), v souvislosti s předsednictvím v EU nešetřil razantními vyjádřeními:

"My jsme, a možná se budou na mě zlobit kolegové ze západních zemí, životaschopnější, jsme schopnější lépe reagovat na krizové situace. Mám pocit, že si zachováváme trochu víc toho zdravého, selského rozumu. Není to jen otázka migrační krize... Aby to nebylo tak, že vy buďte zticha, vy jste malí, vy do toho nemáte co mluvit; nebo naopak vy velcí si prosazujete jenom svoje a nehledíte na zájmy nás malých. Velmi těžko se prosazuje myšlenka, že všichni jsou si rovni. To nikdy tak není a nikdy tak nebude.

Chceme do toho dát ten náš zdravý rozum, neopakovatelné transformační zkušenosti, které máme a také takové postoje, které vyvolávaly různé pochybnosti. Vždyť přece nemůžeme být zticha. A možná o tom začíná být podstata té politiky... Myslím si, že se dostává do popředí otázka suverénních názorů, zda ta která vláda je schopna říci suverénní názor.

Například suverénní názor, podle mě, je říci, že proboha proti komu tady jdeme zbrojit? Co to tu hovoříme o nějakých východních křídlech, které nás tu prý ohrožuje? Já to považuji za suverénní názor, ačkoli respektuji, že jsme členským státům NATO, že si musíme plnit povinnosti, ale proč nemáme mít právo říct svůj vlastní suverénní názor? Čili o tomto bude to naše předsednictví, dát prostor suverénním názorům."

Pokud jde o uprchlickou krizi a kvóty na přerozdělení přistěhovalců do členských zemí EU, premiér zůstává neústupný: "Islám nemá na Slovensku místo. Snad jsme přeci země, která nějak vznikla. Nedělejme ze sebe úplné idioty. Pokud mi tu chce někdo říci, že Slovensko chce být multikulturní, že si zde každý bude dělat, co chce, že se zde budou měnit tradice a že se Slovensko změní, tak jde proti podstatě této země. Myslím si, že je povinností politiků mluvit o těchto věcech velmi jasně a otevřeně. Řekl jsem, že nechci, aby na Slovensku vznikla ucelená muslimská komunita a říkám to znovu. Já nechci, aby zde bylo několik desítek tisíců muslimů, kteří si postupně začnou prosazovat svoje věci."

Vydrží?

Jde v případě slovenského premiéra jen o silácké řeči, demonstraci rozhodnosti a nekompromisní obhajobu suverenity v podmínkách svazujícího členství v eurounii a U.S. alianci? Nebo o reálnou snahu přispět ke změně evropské politiky?

Vývoj na Slovensku, koordinace společného úsilí zemí V4 o zachování si zbytků suverenity a zdravého rozumu - to by měly být hlavní ambice slovenského premiéra, pokud chce zůstat důvěryhodný doma i v bezprostředním sousedském okolí. Jenže je tu osa Berlín - Brusel - Washington.

A tak až činy během předsednictví v EU ukážou, zda jsou zásadovost v postojích a suverenita pojmy naplněnými obsahem, nebo prázdným balastem.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…