Lubomír Man: Olga Sommerová má s totalitou u nás pravdu

31.05.2017 7:35

„Kráčíme znovu do totality, i když jen mírné“, prohlásila v rozhovoru pro Seznam.cz filmová dokumentaristka Olga Sommerová, a já s jejím názorem bouřlivě souhlasím. K čemuž bych si dovolil jen podotknout, že k té totalitě, a nejen mírné, nejen kráčíme, ale vězíme v ní až po uši, a to už od sametové revoluce.

Lubomír Man: Olga Sommerová má s totalitou u nás pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Olga Sommerová

Jak jinak si lze totiž vysvětlit, že pokud třeba právě ona, totiž Olga Sommerová - jak dokazuje ohlas jejího pojednávaného výroku - coby exponentka pražské kavárny cokoliv vypustí z úst, hned se toho po Seznamu.cz. chopí i Novinky cz., které jen samy o sobě čtou miliony lidí v momentu, kdy si otevřou své počítače, chórem oslavným zveřejní její názor samozřejmě i všechen náš tisk a všechny naše televizní a rozhlasové společnosti, hlas Sommerové prostě zalehne republiku a pronikne i do těch nejupozaděnějších dvorků našich domovů, zatímco hlas můj, i kdyby byl andělský a i vesmíru by se dotýkal, a vycházel tedy (berte samozřejmě jako příklad hypotetický), z úst osoby, jejíž věhlas kulturní by za dokumentaristkou nezaostával, ale dokonce jej i překonával, zůstane (s výjimkou čtenářů několika webů na internetu), našim lidem utajen. Ani ty nejposlednější okresní noviny se o něm nezmíní, zůstanu nulou, nikým, a to jen pro tu jedinou vadu, která, jak praví Hamlet, jak špetka strusky zkazí i nejušlechtilejší kov.

Což je, jak už tušíte, ta vada, že pražská kavárna a já, a se mnou i stovky a tisíce stejně uvažujících, jsou oddělené světy, jimž je radostí (a ze strany naší i považovanou výsadou), že mohou existovat jeden bez druhého.

Za této situace, kdy se Olga Sommerová coby příznivkyně pražské kavárny vyhřívá v paprscích mediální a i jiné přízně, zatímco my, odpůrci kavárny, zdarma kutíme v nejskromnějších podmínkách několika víceméně podzemních internetových webů, vrtá vám v hlavě otázka, proč právě ona, státem i médií protěžovaná, mluví o totalitě jako o nebezpečí pro ni a jí podobným, když ona totalita rdousí nikoliv ji, ale nás, kteří jsme jejími protipóly a jejími skutečnými živými oběťmi. Že by se Olze Sommerové zdál současný stav ještě málo, že by nás ještě víc chtěla ušlápnout a vzít nám i to poslední, co máme? Což je pár nezávislých internetových webů, kterými se snažíme udržet při životě nejposlednější ostrůvky pravdy v oceánu oficiálních lží?

Ve stejném rozhovoru pro Seznam.cz Sommerová prozrazuje, že Miloš Zeman se znovu prezidentem nestane (zřejmě zamýšlí tohle nějak zařídit), a též že zvažuje kandidaturu do poslanecké sněmovny. Dostala k ní totiž nabídku od TOP 09, čili od Kalouska a Schwarzenberga. Což o to, společného toho mají dost, dokonce včetně ublíženeckých pocitů. Sommerové se zdá málo naše současná totalita, a Schwarzenberg si loni v srpnu zase stěžoval – a teď se něčeho přidržte, nebo to s vámi sekne – na protitopáckou cenzuru v našich médiích.

Co by asi tihle tři chtěli, aby bylo skutečně po jejich? Tušíte to?

Já ano. Ale raději zamknu ústa.

Jde mi o ty weby.

Vyšlo na vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…