Lubomír Sodomka: K maturitám

06.07.2020 21:17

Přestože od vzniku maturit uprchlo již více než dvacet století, právě letošní maturity dosáhly nejvíce kontroverzních diskusí, až po návrhy v Poslanecké sněmovně maturity jako zcela zbytečné zrušit.

Lubomír Sodomka: K maturitám
Foto: pixabay.com
Popisek: Zkouška, test - ilustrační foto

Přitom poslancům nevadí nákladný a zcela pro malý stát neužitečný, nepotřebný a drahý Senát, vytvořený zpočátku V. Havlem jako pojistka demokracie jen pro své kamarády, kteří se nedostali do sněmovny. Maturity vznikly jako zhodnocení výsledku studia gymnázií, jako zakončení studia. Maturitou měli absolventi prokázat schopnost porozumět složitému textu, který v té době bylo třeba předkládat pro funkci státního aparátu a uplatňovat i jako přípravu ke vstupu na vysokou školu, kam se vstupovalo jen základě maturit. Maturant měl také možnosti stát se představitelem státního úřadu na drahách či poště.

V současnosti je třeba požadavky na maturanty formulovat podle současných potřeb. Je třeba, aby maturant uměl formulovat jednoduchý text a takovým textům i rozuměl. Při navázání středních škol se školami vysokými mohou být výběrové maturitní otázky formulované i jako přijímací otázky na vysoké školy, a tak by odpadly přijímací zkoušky na vysokých školách, což by ušetřilo značné náklady a stresovost uchazečů na vysoké školy a zbytečnou zátěž vysokých škol.

Nová koncepce maturit odpovídající současnému vývoji. To však vyžaduje ještě velmi kvalifikované formulace na maturitní zkoušky. Ve shodě s novou koncepcí maturit by bylo třeba provést i modernizaci ministerstva školství.

Odbornou práci na vizi o koncepci maturit mohu poskytnout zájemcům.

Prof. RNDr. Ing. Lubomír Sodomka, DrSc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…