Luboš Palata: Na Usedomu se Němci začínají konečně učit polsky

10.08.2014 12:15

Ve škole se učí, že Polsko leží na východ od Odry a Nisy. Není to tak úplně pravda. Polské město Swinoujscie totiž leží na západ od ústí Odry, kde střeží přístup do Štětínského zálivu a přístavního města Štětín, které je dnes klíčovým přístavem celého polského Baltu.

Luboš Palata: Na Usedomu se Němci začínají konečně učit polsky
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Také Swinoujscie, neboli česky Svinoústí, je dnes důležitým přístavem, z něhož odplouvají obrovské nákladní lodě i trajekty do celé Skandinávie. A jeho význam se ještě zvětší, až tu bude za rok dobudován terminál na zkapalněný plyn, který se může stát jednou ze záchran, až nám Vladimír Vladimírovič Putin utáhne kohoutky s ruským plynem. 

Swinoujscie je ale také městem s nejlepší pláží polského Baltu, širokou občas i několik set metrů a proslavenou nejteplejší vodou na polském Baltu. Včera, když jsme šli na pláž, tak stálo na ceduli, že voda má bez dvou desetin dvaadvacet a myslím, že to byla pravda. 

Ta voda má ještě jednu vlastnost, která zřejmě souvisí s nedalekým ústím tak velké řeky jako je Odra. Není totiž téměř slaná, chutná asi tak, jako když manželka trochu nedosolí polévku. Ale moře to je, krásné, nekonečné a někdy pořádně bouřlivé. Moře, jehož romantickou příchuť ještě zvyšují obrovské trajekty, co vám proplouvají téměř na dosah od vaší plážové deky, nebo takové té baltické kukaně. 

Tyto typické kukaně, pozůstatek mořských lázní z přelomu devatenáctého a dvacátého století, vám tady v polském Swinousjcie připomenou, že jste u hranice s Německem. Německo tu vcelku nepozorovaně začíná asi po dvou kilometrech polských pláží a to dvěma zvláštními plážemi, z nichž jedna je určena německým pejskařům, tedy lidem se psy, a druhá nudistům. 

Soudě podle účasti je počet pejskařů dnes v Německu výrazně vyšší. Po dalších dvou kilometrech procházky po pláži dojdete do krásných německých přímořských lázní Ahlbeck. Ty měly na rozdíl od významného přístavu Swinoujscie, tehdy Swinemünde, to štěstí, že se jim vyhnulo spojenecké bombardování na konci druhé světové války i sovětská a polská ofenzíva. Dnes vypadají stejně krásně jako před sto lety v roce 1914 a mnohem krásněji, než před dvaceti pěti lety, kdy to byla NDR. 

V posledních letech tu nastala ještě jedna zásadní změna. Váží si tu a vítají polské turisty. Z okraje Swinoujscie je sem vozí novoučký německý vlak, je pro ně udělaná cyklostezka, po celém Swinoujscie jsou plakáty lákající na atrakce nejen v Ahlbecku, ale po celém ostrovu Usedom, jehož je Swinoujscie nejvýchodnější součástí. 

A když přijde polský turista do německého obchodu v Ahlbecku, tak ho prodavač pozdraví úslužně: Dzien dobry, poté slušně "podzienkuje" a rozloučí se polským pozdravem „Do zobaczenia“. Prodavač přitom není Polák, ale Němec. Se mnou mluvil podobně a já se ani nebránil. A na konci jsem mu slušně poděkoval. Tak nějak samozřejmě polsky. 

Po všech nehezkých německých vtipech o Polácích, po mnoha příhodách z minulých let, kdy se Němci k Polákům chovali nadřazeně, mi to přijde jako hezký, příjemný zlom. Jako naděje, že ta naše Evropa i v místech, kde měla největší jizvy, konečně skutečně funguje a opravdu srůstá. 

Dzien dobry vám z polské části Usedomu přeje váš Luboš Palata.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…