Lucie Priknerová: Američané řeší, jak se vyhnout „iráckému peklu číslo 2“

04.07.2014 14:05

Situace v Iráku se zhoršila natolik, že americký prezident Barack Obama do země vyslal 200 amerických vojáků, aby hlídali americkou ambasádu v Bagdádu, má jít tak o posilu 275 poradců, kteří dostali za úkol shromažďovat zpravodajské informace.

Lucie Priknerová: Američané řeší, jak se vyhnout „iráckému peklu číslo 2“
Foto: Archiv
Popisek: Irák

I přesto, že radikální islamisté kontrolují severozápad země, Obama stále trvá na tom, že bojové jednotky do Iráku nepošle. Republikáni v Kongresu sice nejdou proti jeho rozhodnutí jako semknutá síla, přesto někteří z nich prezidentovo vyčkávání ostře kritizují.

Pokud se ovšem republikáni dočkají amerického zásahu, bude to spíše dáno závažností situace než jejich nátlakem. Obama se sice snaží dostát svým předvolebním slibům a nepouštět se do žádného iráckého dobrodružství na pokračování, ale pořád neztratil smysl pro realitu.

Nad Bagdádem přelétávají ozbrojené bezpilotní letouny a ministr obrany Chuck Hagel vyslal do Perského zálivu letadlovou loď USS George H.W. Bush. Prezident si uvědomuje, že bez zásahu není šance na stabilizaci válečných bojů, které zachvátily podstatnou část Blízkého a Středního východu a jen se, jak je jeho zvykem ujišťuje, že neexistuje alternativa. A právě z toho mají republikáni obavy a připomínají, že podobně Bílý dům přešlapoval před branami syrského konfliktu. No a neschopnost reagovat na nárůst tamního extremismu podle nich vedla k otevření možnosti pro vznik Islámského státu v Sýrii a Levantě (ISIL).

Šéf republikánů na Kapitolu John Boehner odsuzuje Obamův názor, že pouze Iráčané mohou vyřešit svoje problémy. Boehner naprosto oprávněně poukazuje na možnost, že Irák se stane útočištěm pro teroristy, kteří odtud budou podnikat své útoky na Západ. To, že Obama ještě tak úplně nezlomil hůl nad kontroverzním iráckým premiérem Núrím Málikím, který nedokázal do nového Iráku dostatečně zapojit všechna etnika, teď Američanům podráží nohy.

Miliardy dolarů, které USA za poslední léta nasypaly do nefungujících iráckých ozbrojených sil, sice není možné šmahem vyhodit, ale spoléhat se na to, že problém se nějak sám vyřeší, už v tuto chvíli není možné. Američané vsadili v podobě Málikího na špatného koně a teď není jasné, co s drolícím se Irákem dělat.

Názory na to, jakým způsobem by se měli angažovat je různorodý. Podle průzkumu Huffingtonu Post 69 procent Američanů vyslání amerických jednotek do Iráku odmítá, stejně tak většina zástupců obou stran v Kongresu, zatímco všeobecně přijatelnější by byl zásah bezpilotních letadel tzv. dronů, případně pilotované letecké útoky. Ty požadují zejména republikáni Lindsey Graham, Adam Kinzinger nebo Mike Rogers.

Graham jde ovšem do dalšího extrému. Nabádá totiž k případné kooperaci USA s Iránem proti extrémistům v Iráku, vzájemná podpora irácké vlády a Iránu není proti mysli ani ministrovi zahraničí Johnu Kerrymu. Washington Post ovšem uvedl, že ostřílený republikán John McCain takovouto nebezpečnou hru s ohněm odmítá.

V nejhorší pozici je rozhodně prezident Obama, který ví, že musí něco udělat a zdá se tedy, že bude chtít spory uhasit i nadále sázkou na šíitskou kartu, a to klidně i pomocí spolupráce s Iránem. 

V rámci snahy o uklidnění etnického násilí to není nejšťastnější řešení a Obamova zatvrzelá neangažovanost by se Západu mohla vrátit i s úroky. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …