Lukáš Jelínek: ODS a TOP 09 se opět vzdalují

23.01.2015 8:44

Není nic nového, že česká politika připomíná jízdu na horské dráze. V živé paměti ještě máme sváry v Nečasově koaliční vládě. Vedle fůry banalit ke štěpným liniím patřil vztah České republiky k Evropské unii.

Lukáš Jelínek: ODS a TOP 09 se opět vzdalují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Snad jen flegmatismus šéfa TOP 09 a tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga plus převaha, kterou nad ním měl prezident Václav Klaus spolu s euroskeptickým křídlem ODS, stojí za tím, že kabinet padl až s tragikomickou špionážní aférou vedoucí do předpokoje ministerského předsedy.

Odpor proti Rusnokově vládě a jejímu hradnímu patronovi TOP 09 a ODS spojil. Po slabé nadílce ve volbách do sněmovny bylo pro topku náplastí alespoň přední umístění v evropských volbách.

Jenže volby do třetiny Senátu a komunálních zastupitelstev potvrdily, že kondice obou pravicových stran je špatná.

TOP 09 do horní komory neprosadila žádného svého kandidáta, na rozdíl od partnerského hnutí Starostové a nezávislí. Kromě toho doplatila ne nedostatečně vybudovanou regionální strukturu.

Občanští demokraté ji sice mají, ovšem přesto museli opustit nejenom radnice, ale i zastupitelstva řady statutárních měst.

Ba co víc, Sobotkova vláda si počíná obezřetně, spory koaličních stran nepřerůstají únosnou míru a průzkumům volebních preferencí stále trůní hnutí ANO se sociální demokracií.

Rok a čtvrt od voleb opozice nenašla zbraň, kterou by mohla středolevou koalici porazit.

ODS žije hlavně svými problémy. Zocelení týmu a odstranění ekonomických i kmotrovských balvanů je jistě důležité. Petr Fiala ale zatím nenašel téma, kterým by dokázal magnetizovat modré voliče.

TOP 09 nejprve vsadila na odpor vůči ambicím a metodám prezidenta Zemana. Pak k monarchovi připojila oligarchu, za něhož označuje vicepremiéra Andreje Babiše. No a poté ještě zvedla prapor lidských práv napříč planetou.

Obě pravicové strany se nakonec sešly u kritiky zahraniční politiky Sobotkovy vlády. Jako by snad právě zahraniční politika vyhrávala volby.

Nedávný pařížský masakr a debata o otázkách multikulturalismu a přistěhovalectví ovšem znovu nastínila radikální rozdíl mezi TOP 09 a ODS.

Občanští demokraté si vzpomněli na národoveckou písničku, kterou je učil už Václav Klaus. Razantně odmítli snahy Unie zavést kvóty po přijímání uprchlíků. Nesouhlasí ani s automatickým trvalým přesídlením 15 syrských rodin, jež schválila vláda.

„Odmítáme, aby zde tito lidé automaticky zůstali, zejména pokud nemáme dostatek informací, zda budou schopni se dobře integrovat,“ poněkud záhadně prohlásil Petr Fiala.

ODS tvrdí, že „nelze dopustit, aby se útoky proti podstatě demokratického státu množily a vedly k jeho destrukci“, přičemž neuvádí, k jakým útokům u nás došlo.

Poslankyně Němcová zase hrozí, že se občanští demokraté budou zajímat o aktivity muslimských organizací v České republice, stejně jako o způsoby a zdroje jejich financování.

Přístup TOP 09 je odlišný. Vychází z pozic evropských, humanistických, solidárních a skoro by se chtělo říct, že i multikulturních.

Strana navrhuje přijmout nemocné syrské děti s jejich rodinami, rodiče i jejich rodiny integrovat do české společnosti a poskytnout jim podporu při hledání pracovních míst.

Doporučuje též spolupracovat s evropskými partnery na využívání volných kapacit pro přesídlení uprchlíků v rámci současné azylové krize.

Působí paradoxně, že ačkoli je TOP 09 se svých pozicích blíže vládě než ODS, kritizuje Sobotkův tým okázaleji než Fialova skromně působící družina.

Podstatné je ale něco jiného: Mezi pravicovými stranami se vyjevil tak velký programový rozdíl, že na dlouho zažene spekulace o možné integraci obou subjektů, jež by přitom podle některých mohla být největší šancí na rehabilitaci pravice v příštích volbách. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…