Lukáš Jelínek: Změní Senát svůj profil?

21.07.2014 20:09

Každé sudé letní prázdniny se nesou v duchu horečnatých příprav na volby do třetiny Senátu. Hledají se kandidáti, dohadují spojenectví a určují volební strategie. Letos však je na místě vyhlížet senátní klání s obavami poněkud většími než obvykle.

Lukáš Jelínek: Změní Senát svůj profil?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání Senátu Parlamentu České republiky

Do Poslanecké sněmovny volíme poměrným systémem politické strany a hnutí nebo aspoň formace, které se snaží slupce stran a hnutí přiblížit. Stále častěji však do dolní komory pronikají uskupení, která se vymezují nejen vůči stranictví, ale často i vůči politice jako takové.

Babišovo hnutí ANO se probojovalo až do vlády. A tradiční strany mají důvod dát se rychle dohromady a obnovit narušené pouto se svými sympatizanty dříve, než se jednoho dne propadne tuzemský parlamentarismus do hluboké krize, v níž funkční kabinety budou s to sestavovat jen populistické subjekty vzývající pevnou ruku.

Senátory vybíráme za pomoci většinového volebního systému. Ten stranám dvakrát nefandí – na jejich úkor nezřídka získávají mandáty nezávislé osobnosti. Přesto jsme v posledních osmi letech sledovali trend posilování stranických klubů. Zejména v roce 2008 se zemí přehnala oranžová vlna, díky které získali sociální demokraté v horní komoře většinu. O ni pravděpodobně letos přijdou.

Otázkou ovšem je, zda těmi šťastnými budou jiné strany, nová hnutí, nebo dokonce nevypočitatelní nezávislí kandidáti. Proto je pozoruhodné, že i politické strany, u kterých bychom čekali širokou zásobu osobností, mnohdy sahají po jménech, jež se dosud nijak politicky neprofilovala, či naopak prošla hned několika stranami.

Zatím se nepotvrdilo, že by se za některou z pravicových stran na Kladensku chystal kandidovat někdo z rodiny Jágrů, Jaromír si nadto prodloužil hokejový kontrakt za oceánem, přesto o bývalé sportovce mezi adepty ochuzeni nebudeme. Snad nejznámějším bude Antonín Panenka, který se nechal novým nezávislým hnutím založeným bývalými členy ODS zlákat do boje už v předkole řádných senátních voleb, přesněji v doplňovacích volbách, které proběhnou po odchodu senátora za Prahu 10 Jaromíra Štětiny do Bruselu.

Proti Panenkovi bude za TOP 09 a Starosty a nezávislé bojovat profesorka tance a dobrá známá kambodžského krále Renata Sabongui. Na Pelhřimovsku se na podzim topka zase chystá nominovat písničkáře Ivo Jahelku. O hlasy voličů v devátém pražském obvodu si řekne Oldřich Pelčák, muž, který se mohl místo Vladimíra Remka podívat do kosmu, ale skončil až druhý. Těžko říct, bude-li se mu v dresu sociální demokracie dařit v politice lépe.

Minulý týden jsme se dozvěděli také o zájmu exministra Martina Bursíka vrátit se zpátky do politiky. Bývá označován za politického turistu. Ovšem Občanské fórum, Občanské hnutí a Svobodné demokraty můžeme pokládat za stále tutéž, případně nástupnickou stranu. Je ale pravda, že poté si zadal s lidovci, vedl Stranu zelených a založil Liberální ekologickou stranu. Kandidovat do Senátu má v prvním pražském obvodu za TOP 09.

Posílení zeleného pohledu na svět by si Senát jistě zasloužil. Bursík je nadto politik schopný a zkušený. Dá se ale pochybovat o jeho loajalitě ke stranickým značkám. Jindy by to mohla být přednost, v současnosti s tím ale souvisí spousta potenciálních problémů. Mohla by o tom vyprávět sociální demokracie, které se již pěkných pár senátorů odlouplo. Experimentuje přesto dál.

Nezávislých nyní v Senátu zasedá podstatně víc než těsně po minulých volbách. Dokáže za stávajícího a předpokládaného popodzimního stavu být Senát pojistkou proti úletům, ke kterým je stále náchylnější sněmovna? Tuto úvahu by měly nyní vést partaje a při volbách občané. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…