Lukáš Kovanda: Běžný účet zůstává i po zveřejnění listopadových čísel „v plusu“

13.01.2015 16:23

Běžný účet platební bilance skončil v listopadu ve schodku 6,7 miliardy korun. Bilance zboží a služeb vykázala přebytek 22 miliard, o necelou miliardu více než v říjnu. V porovnání s říjnem klesl objem jak vyváženého, tak dováženého zboží. Meziročně však obě položky byly výrazně výše.

Lukáš Kovanda: Běžný účet zůstává i po zveřejnění listopadových čísel „v plusu“
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Běžný účet platební bilance vykázal v listopadu po říjnovém přebytku opět pasivní saldo. Kumulovaná hodnota salda běžného účtu za celý letošní rok však zůstává kladná, čítající přes 16,5 miliardy korun.

Objem vývozů v porovnání se zářím i říjnem, letos rekordními měsíci, opadl. Vývoz zboží dosáhl objemu necelých 264 miliard korun. Objem dovozu zboží též vykázal svoji letošní třetí nejvyšší úroveň, téměř 244 miliard korun.

V porovnání s říjnem došlo ke zvýšení objemu vyplácených dividend z přímých zahraničních investic, z 14,8 na 19,5 miliardy, což se pochopitelně negativně promítá do celkového listopadového schodku běžného účtu.

I tak lze listopadová čísla hodnotit příznivě. Roční úhrn běžného účtu se po většinu loňského roku dařilo držet na vyrovnané, případně mírně kladné, úrovni, a nic by na tom neměla změnit ani prosincová čísla. Po roce 2013, pro nějž byla charakteristická poměrně výrazná pasivní salda ročního úhrnu, jde o příznivý vývoj, který potvrzuje oživování tuzemské ekonomiky.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen  

     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.