Lukáš Kovanda: Bitcoin stojí poprvé v historii přes 10 tisíc dolarů - a dál strmě roste

30.11.2017 21:00

Kryptoměna bitcoin v noci v úterý na středu poprvé v historii překonala psychologickou hranici 10 tisíc dolarů. A pokračuje ve svém růstu.

Lukáš Kovanda: Bitcoin stojí poprvé v historii přes 10 tisíc dolarů - a dál strmě roste
Foto: pixabay.com
Popisek: Bitcoin, ilustrační foto

Za letošní rok tak cena bitcoinu vzrostla o 950 procent. Další svižný růst vysoko nad úroveň 10 tisíc dolarů je velmi pravděpodobný. Překonání hranice zajistí kryptoměně zejména v příštích hodinách a dnech nebývalý mediální zájem. Tlak klientů pak institicionální investory z řad zavedených finančních institucí postupně dovede k citelnému zesílení investic do bitcoinu a některých  dalších kryptoměn. Dvě z nejvýznačnějších světových burz termínových kontraktů, Chicago Mercantile Exchange a Chicago Board Options Exchange, nedávno oznámily svůj úmysl umožnit obchodování termínových kontraktů na bitcoin. To kryptoměnu přivádí na regulované trhy a v očích řady institucionálních investorů ji to přelomově legitimizuje. Společně s déletrvajíci absencí negativních zpráv a oznámení ze strany vlád a regulačních úřadů klíčových zemí segmentu kryptoměn (Japonsko, Korea, Čína, USA) je právě zájem institucionálních investorů hlavním motorem současného dramatického růstu ceny bitcoinu. Nutno ovšem připomenout, že bitcoin má za sebou daleko dramatičtější cenové vzestupy, než jaký zažívá letos. Například v roce 2013 mu na takřka desetinásobný růst stačil zhruba půldruhý měsíc, období od poloviny října do začátku prosince 2013.

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…