Lukáš Kovanda: ČNB už za oslabení koruny celkem vydala přes půl bilionu korun

08.03.2016 14:06

Česká národní banka v lednu na devizovém trhu intervenovala proti posilující koruně v objemu přesahujícím 58 miliard korun.

Lukáš Kovanda: ČNB už za oslabení koruny celkem vydala přes půl bilionu korun
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Česká národní banka v lednu zesílila svoji intervenční aktivitu na nejvyšší úroveň od loňského září. Intervenovala v objemu 2,15 miliardy eur, což odpovídá 58,3 miliardy korun. Za celý loňský rok intervenovala v objemu necelých 244 miliard korun. Vzhledem k tomu, že v listopadu 2013, při zahájení intervence, vydala za oslabení koruny zhruba 200 miliard korun, značí to, že celkově již intervenovala v souhrnném objemu převyšujícím půl bilionu korun.  

Při růstu ekonomiky v roce 2015 ve výši 4,3 procenta odpovídala výše devizových rezerv ČNB ke konci únoru 2016 zhruba 39 procenta tuzemského hrubého domácího produktu. To je stále z hlediska ČNB poměrně „komfortní“ úroveň. Při zahájení intervenčního režimu představovaly zhruba 22 procent HDP. Nutno však říci, že devizové rezervy narůstají i z jiných důvodů, než je právě intervenční oslabování české měny. Další zintenzivnění akumulace rezerv v souvislosti s intervenčním režimem lze očekávat v letošním roce ruku v ruce s tím, jak budou sílit spekulace devizových obchodníků ohledně změny na postu guvernéra ČNB a ohledně potenciálního ukončení intervenčního režimu. Zesílení tlaku přinese také další možné rozvolnění měnových podmínek v eurozóně. V letošním roce může objem prostředků akumulovaných v souvislosti s oslabováním koruny snadno převýšit loňský objem.

ČNB tak nakonec může být nucena zavést negativní úrokové sazby, které by zchladily spekulativní poptávku devizových obchodníků po korunových aktivech a pomohly tak centrální bance svůj závazek bránit. Tomuto scénáři zatím přisuzujeme hodnotu nižší než dvacet procent. V základním scénáři předpokládáme, že ČNB zůstane v případě negativních sazeb pouze u verbální intervence, tzn., že je bude zmiňovat jako možný nástroj dalšího uvolnění měnových podmínek, k němuž se však v praxi neuchýlí.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…