Lukáš Kovanda: ČR má nižší nezaměstnanost než Japonsko

08.06.2018 11:49

V ČR má nižší nezaměstnanost než Japonsko, rekordní počet volných pracovních míst, ale na 90 procent z nich není třeba ani maturita.

Lukáš Kovanda: ČR má nižší nezaměstnanost než Japonsko
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Míra nezaměstnanosti v květnu klesla na rovná tři procenta (z dubnové úrovně 3,2 procenta). Nižší úroveň vykázala naposledy v červnu 1996, kdy se dosud naposledy ocitla pod hodnotou právě tří procent. Míra nezaměstnanosti v ČR je nejnižší nejen v rámci EU, ale i v rámci OECD. ČR vykazuje nižší míru nezaměstnanosti než země jako Japonsko nebo Island. Hlavní zásluhu na tomto trendu má pochopitelně dlouholetý výrazný ekonomický růst, který aktuálně podporuje ještě i vznik sezonních prací ve službách, zemědělství a stavebnictví.

Nejnižší míra nezaměstnanosti za posledních takřka 22 let a současně nejrychlejší růst reálných mezd za posledních patnáct let se koncem června mohou stát pro většinu bankovní rady České národní banky dalším pádným argumentem pro zvýšení základní úrokové sazby. Toto zvýšení nelze právě i s ohledem na aktuální stále napjatější situaci na trhu práce rozhodně vyloučit. Pravděpodobnější je zatím ale stále až srpnové zvýšení základní úrokové sazby.

Napjatá situace na trhu práce představuje hlavní bariéru další expanze průmyslové výroby v ČR. Český trh práce vykazuje historicky rekordní počet pracovních míst. Je však pravda, že na drtivou většinu z nich, přesněji na 87 procent, není třeba maturity. Za poslední rok vzniklo 102 tisíc pracovních pozic, které nevyžadují maturitu, ale jen necelých 7200 pozic, které maturitu vyžadují.

I to dokládá, že český trh práce se výrazně přehřívá, a to zřetelně dominantně v segmentu pracovních pozic s poměrně nízkou kvalifikací. To není z hlediska středně- a dlouhodobého rozvoje české ekonomiky žádoucí. Míra nezaměstnanosti přitom zůstane extrémně nízko po celý zbytek letošního roku. V červnu klesne pod úroveň tří procent a za celý letošní rok vykáže hodnotu 3,1 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …