Lukáš Kovanda: Cena ropy znatelně roste, benzín i nafta v ČR nejspíš výrazně zdraží

25.04.2018 18:06

Vzhledem k tomu, že ropa je nejdražší od konce roku 2014, lze očekávat prudké zdražení litru benzínu i nafty ještě před začátkem prázdnin až o 3,50 koruny.

Lukáš Kovanda: Cena ropy znatelně roste, benzín i nafta v ČR nejspíš výrazně zdraží
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ropa Brent dnes poprvé od listopadu 2014 zdražila nad úroveň 75 dolarů za barel. Stalo se tak zejména v souvislosti s obavami trhů z odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem a z obnovení sankcí namířených vůči blízkovýchodní mocnosti. Ty by znamenaly omezení dodávek íránské ropy na světový trh, což by pochopitelně vedlo k její horší dostupnosti a tedy růstu ceny. Na něj nyní sázejí spekulanti, kteří vyhánějí cenu suroviny na několikaletá maxima. Pokud se na zvýšené úrovni cena ropy udrží delší dobu, musí se čeští řidiči ještě před začátkem prázdnin, tj. do konce června, smířit s poměrně citelným zdražením pohonných hmot u našich čerpacích stanic. Litr benzínu Natural 95 se totiž stále prodává průměrně za cenu jen mírně převyšující 31 korun. Když se však ropa naposledy prodávala za 75 dolarů za barel, v listopadu před čtyřmi lety, stál litr benzínu Natural 95 průměrně 35,20 koruny. Koruna přitom tehdy byla o něco slabší vůči dolaru než dnes. Dolar se prodával za 22,1 koruny, zatímco dnes stojí 20,8 koruny. Silnější koruna působí ve prospěch nižších cen pohonných hmot. I tak ovšem při setrvání ceny ropy na úrovni kolem 75 dolarů za barel nelze vyloučit růst cen benzínu v ČR průměrně až do pásma 34,50 až 34,70. Litr benzínu by tak byl přibližně o 3,50 koruny dražší než dnes. V podobném rozsahu by zdražila také nafta, která se dnes prodává za zhruba 30,20 koruny za litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty