Lukáš Kovanda: Ceny pohonných hmot budou dále klesat

04.08.2017 9:36

Koruna by měla vůči dolaru trendově posilovat až do prvního kvartálu roku 2018, takže tento faktor bude po zbytek letošního roku vytvářet tlak na pokles cen pohonných hmot v ČR.

Lukáš Kovanda: Ceny pohonných hmot budou dále klesat
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Nadále bude pokračovat zmíněná „přetahovaná“. Lze přitom očekávat spíše nižší míru dodržování dohody o omezení těžby, než tomu bylo v prvním pololetí. Což rovněž hovoří ve prospěch zlevňování pohonných hmot v ČR. Na druhou stranu Saúdská Arábie se bude z plných sil snažit, aby v „přetahované“ měla navrch. Plánuje burzovní úpis části akcií svého ropného monopolu Saudi Aramco a při vyšších cenách suroviny je i vyšší šance, že úpis bude úspěšný.

Celkově by ale ve zbytku letošního roku měly tlaky na pokles cen pohonných hmot mírně převažovat. Benzín by do Vánoc měl zlevnit o korunu, na 28,50, nafta ještě o trochu více, na 27,20. To vše za předpokladu, že nedojde k eskalaci nějaké geopolitické tenze.

V tomto ohledu je výhled do druhého pololetí 2017 pesimističtější, než byl výhled pro pololetí první. Trumpova administrativa se například bude patrně muset aktivněji „vložit“ do situace na Korejském poloostrově a v celém příslušném regionu, jejž hrozí destabilizovat provokace KLDR s balistickými střelami. Vyostření konfliktu by vyvolalo silný tlak na alespoň přechodný růst cen ropy na světových trzích a tedy i pohonných hmot u českých čerpacích stanic.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…