Lukáš Kovanda: Ceny v průmyslu se poprvé od roku 2016 vrací do deflace, ČNB ale měnovou politiku dále zpřísňovat nebude

16.03.2018 13:27

Ceny průmyslových výrobců v únoru poprvé od roku 2016zabředly do deflačního pásma. V meziročním srovnání byly totiž v souhrnunižší než loni v únoru.

Lukáš Kovanda: Ceny v průmyslu se poprvé od roku 2016 vrací do deflace, ČNB ale měnovou politiku dále zpřísňovat nebude
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Důvodem jejich mírného poklesu je srovnání s navýšenouzákladnou loňského února, která od té doby v oblasti cen výrobců nezískala příliš dalších významných impulsů k nárůstu, takže nyní ceny meziročně víceméně stagnují. Loni v únoru vrcholilo zdražování ropy a z ní vycházejícíchrafinovaných či chemických produktů. Letos inflačně působí ceny průmyslovýchkovů, avšak jejich nárůst není takový, aby zamezil deflaci.

Celkově trend poklesu cenové hladiny průmyslových vstupů souzní se zmírňováním dynamiky inflace v oblastispotřebitelských cen, které ale z velké části obdobně rovněž odráží zvýšenou základnu loňského roku. Vývoj cen průmyslových vstupů tedy stejně jakovývoj cen spotřebitelských není úplným překvapením, byť Česká národní banka počítala s o něco vyšší cenovou hladinou.

Nicméně cenový pokles není zatím takový, aby přehodnocovala svoji měnovou politiku. I ve světle dnešních čísel platí, že Česká národní banka letos přistoupí ještě k minimálně dvojnásobnémuzvýšení základní úrokové sazby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.