Lukáš Kovanda: Česká národní banka loni vydělala přes 46 miliard korun

27.01.2017 17:47

Výsledek hospodaření ČNB za rok 2016 je pro ni příznivou zprávou. A to zejména z důvodu přicházejícího náročného období, ve kterém si její vnější komunikace projde možná nejtěžší zkouškou v celé historii instituce.

Lukáš Kovanda: Česká národní banka loni vydělala přes 46 miliard korun
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Existuje totiž nemalá pravděpodobnost, že letošní očekávané vystoupení z intervenčního režimu a související posílení koruny povede k masivní ztrátě ČNB z přecenění. Rozsah této ztráty nelze precizněji vyčíslit, jelikož bude záviset na pohybu kursu po ukončení intervenčního režimu. Nelze ale vyloučit, že dosáhne právě několik desítek miliard korun. Za takové situace bude ČNB s to tlumit kritiku z řad politických kruhů i od veřejnosti poukazem na výsledek hospodaření vykázaný za loňský rok. Snáze bude kritikům tlumočit, že  vytváření zisku nebo ztráty je v případně centrální banky podružné, že její klíčovou rolí je udržování cenové stability a že své ztráty umaže z dosažených zisků, ze kterých pro takový účel vytváří rezervy.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…