Lukáš Kovanda: Česká národní banka si se změnou sazeb i dnes dává pauzu

18.12.2019 16:18

Přestávku mají i další centrální banky v regionu, česká koruna z regionálních měn vůči euru letos posiluje nejvýrazněji.

Lukáš Kovanda: Česká národní banka si se změnou sazeb i dnes dává pauzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním měnověpolitickém zasedání dle očekávání ponechala klíčové úrokové sazby na stávající úrovni. Dnešní jednání zjevně nebylo tak bouřlivé jako to minulé, listopadové, jehož výsledek musel být zveřejněn se zpožděním oproti řádnému termínu.

Už při listopadovém zasedání se vyskytly dva disentní hlasy, přičemž listopadová inflace předčila prognózu centrální banky, když tempo růstu spotřebitelských cen poprvé od roku 2012 překročilo horní mez tolerančního pásma inflačního cílování ČNB ve výši tří procent. Domácí inflační tlaky však podle dnešního většinového názoru bankovní rady budou na horizontu měnové politiky, tj. během následujících 18 měsíců, vyvažovány protiinflačními tlaky, přicházejícími zejména ze zahraničí. Mezinárodní trhy totiž stále ochromuje nejistota plynoucí z celní války USA a Číny nebo stále nedořešeného brexitu. Skutečnost, že oba tyto děje se nyní dočkávají svého alespoň částečného rozuzlení, které způsobuje jisté opadnutí zmíněné nejistoty, bude alespoň pro část bankovní rady už v prvním čtvrtletí příštího roku klíčovým argumentem zvýšení základní úrokové sazby.

Zatím si ale Česká národní banka dává „přestávku“ se změnami sazeb. Podobně „pauzírují“ také další centrální banky v regionu. Polská centrální banka drží základní sazbu bez změny nepřetržitě už od března 2015, maďarská pak od května 2016. Rumunská od května 2018 a ČNB tedy od května roku letošního. Letošní zvýšení základní sazby ČNB je jedním z důvodů, proč česká měna letos posiluje vůči euru nejvýrazněji z regionálních měn, přibližně o 0,9 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…