Lukáš Kovanda: Česko i v posledním čtvrtletí mělo nejnižší nezaměstnanost v celé OECD

31.01.2019 12:21

Míra nezaměstnanosti ve sledování ČSÚ vykázala v prosinci zvýšení své úrovně, a to z listopadové rekordně nízké hodnoty 1,9 procenta na 2,2 procenta.. Naposledy mezi listopadem a prosincem vzrostla v roce 2011. Jedná se tedy o neklamný znak toho, že našla své dno a dále již klesat nebude.

Lukáš Kovanda: Česko i v posledním čtvrtletí mělo nejnižší nezaměstnanost v celé OECD
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Průměrná úroveň míry nezaměstnanosti dle ČSÚ činila v posledním loňském čtvrtletí 2,1 procenta. To je nejnižší kvartální úroveň míry nezaměstnanosti za všechna čtvrtletí od vzniku ČR v roce 1993. Navíc se jedná o nejnižší úroveň v rámci zemí OECD. Ve třetím čtvrtletí 2018 vykázala míra nezaměstnanosti dle ČSÚ úroveň 2,3 procenta, což už tehdy Česku přisoudilo prvenství v žebříčku zemí OECD dle níže míry nezaměstnanosti.

Harmonizovaná data za poslední čtvrtletí loňského roku ještě OECD nezveřejnila, ale z údajů za říjen a listopad lze usuzovat, že si ČR své prvenství udržela. Její konkurenti v boji o prvenství, Island a Japonsko, vykazují za říjen a listopad 2018 harmonizovanou úroveň míru nezaměstnanosti (srovnatelnou s mírou nezaměstnanosti v ČR dle ČSÚ) v pásmu od 2,4 do 2,6 procenta a je prakticky vyloučené, že by se tam v prosinci míra nezaměstnanosti snížila natolik, aby hodnotu české míry nezaměstnanosti „dorovnali“, nebo dokonce „trumfli“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…