Lukáš Kovanda: Český průmysl se otřepal z letního propadu

01.11.2017 15:17

Komentář k říjnovému indexu nákupních manažerů v českém průmyslu – PMI Markit

Lukáš Kovanda: Český průmysl se otřepal z letního propadu
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Říjnová data indexu nákupních manažerů v tuzemském zpracovatelském průmyslu jsou dalším střípkem do obrázku českého průmyslu, který se stále těší výtečné kondici. Jako taková tedy rozhodně nepotvrzují pesimistický scénář trendového zvratu a znatelného slábnutí výkonnosti českého průmyslu, který vycházel z propadu průmyslové produkce v letních měsících. Tento propad však byl evidentně dán výlučně čerpáním celozávodních dovolených, nikoli fundamentální ztrátou výkonnosti průmyslové výroby.

Předstihové ukazatele naznačují, že si průmysl svoji vysokou výkonnost udrží i ve zbytku letošního roku. Například důvěra českých průmyslníků v ekonomiku, měřená Českým statistickým úřadem, se v říjnu ocitla na nejvyšší úrovni od dubna 2011, kdy tuzemská ekonomika prožívala krátkodeché, exportem tažené oživení.

Podobně zmíněný říjnový index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu – Výrobní IHS Markit PMI pro ČR – vykazuje nejvyšší růst právě od dubna 2011. Odbyt exportního zboží prudce vzrostl, nejstrměji od ledna 2015, jelikož jsme stále svědky zvyšování objemu světového obchodu a růstová dynamika v Německu a potažmo v eurozóně zůstává na vysoké úrovni.

Vzhledem k tomu, že poptávka je silná nejen ze zahraničí, ale i z tuzemska, kazí českým průmyslníkům radost pouze dvě věci – nedostatek vhodné pracovní síly a znatelně rostoucí cena vstupů, například oceli.

Lukáš Kovanda
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.