Lukáš Kovanda: Dovolená Čechům nezdraží, dramaticky ale zdražuje máslo a cukr

12.07.2017 20:41

Komentář k vývoji inflace v červnu 2017

Lukáš Kovanda: Dovolená Čechům nezdraží, dramaticky ale zdražuje máslo a cukr
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Červnová míra inflace vykázala dle očekávání trhu hodnotu 2,3 procenta v meziročním vyjádření. O tři desetiny procentního bodu tak zaostala za aktuální prognózou České národní banky, která počítá s meziročním růstem ve výši 2,6 procenta. Klíčovým zdrojem růstu cenové hladiny jsou stoupající reálné mzdy a kupní síla obyvatelstva. Z „nejádrových“ složek zdražují potraviny, výrazně například máslo nebo cukr, zatímco v červnu dále zvolnil růst cen pohonných hmot. Ke konci měsíce se například benzín Natural 95 prodával v průměru levněji než loni ve stejnou dobu.

Centrální banka bude navzdory pomalejší než prognózované inflaci nadále signalizovat záměr přikročit k prvnímu zvýšení úrokových sazeb za posledních takřka deset let už v právě probíhajícím, třetím čtvrtletí, dost možná už na svém měnověpolitickém zasedání počátkem srpna. Pro udržování sazeb na úrovni takzvané technické nuly, kde setrvávají od listopadu 2012, prakticky není důvod. Míra inflace už od prosince 2016 nepřetržitě, měsíc co měsíc, dosahuje nebo převyšuje úroveň inflačního cíle ČNB. Cíl navíc od února 2017 konzistentně převyšuje i jádrová inflace, čili korigovaná inflace bez pohonných hmot, jejíž úroveň je aktuálně na maximální úrovni za celé období minimálně od začátku roku 2007.

Odhad ekonomického růstu v letošním roce sama ČNB upravila v aktuální prognóze směrem nahoru, míra nezaměstnanosti nadále klesá a trh práce vykazuje známky přehřívání. Zlepšující se ekonomická kondice zemí eurozóny navíc koncem června přiměla Evropskou centrální banku k sice opatrné, ale přece jenom zachytitelné změně rétoriky, již lze vykládat jako nakročení k postupnému ústupu od extrémně uvolněné měnové politiky, charakterizované takzvaným kvantitativním uvolňování. S normalizací měnové politiky ECB, která nastane v průběhu roku 2018, se České národní bance otevře další prostor ke zvyšování sazeb, takže další zvýšení jejích sazeb lze po letošním prvním pokrizovém zpřísnění měnové politiky očekávat v prvním pololetí roku 2018.

Lukáš Kovanda
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …