Lukáš Kovanda: Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku je druhá nejvyšší v historii měření

24.10.2016 17:32

Důvěra v českou ekonomiku pokračuje v růstu již čtvrtým měsícem v řadě. Letos se zatím nejníže ocitla v červnu, v souvislosti s nejistotou kolem hlasování o vystoupení Británie z Evropské unie.

Lukáš Kovanda: Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku je druhá nejvyšší v historii měření
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Zvláště markantní je v říjnu zlepšení nálady spotřebitelů, kteří vykazují druhou nejoptimističtější náladu v historii měření (tj. od roku 1998). Důvěra podnikatelů sice zůstala na stejné úrovni jako v září, nicméně tato úroveň je relativně solidní. Celková důvěra tak zaznamenává svoji letošní druhou nepříznivější úroveň.

Spotřebitelům zlepšují náladu rostoucí mzdy jak v podnikatelské, tak ve státní sféře – a vyhlídka na jejich další růst. Příznivě se projevují stále poměrně nízké ceny pohonných hmot, které umožňují realizovat jiné spotřebitelské výdaje.

Důvěra podnikatelů je rekordním hodnotám z roku 2007 vzdálena citelněji, což souvisí zejména se stále chabou – a v posledních měsících opětovně dále slábnoucí – důvěrou podnikatelů ve stavebnictví. Stavebnictví zůstává jediným klíčovým sektorem tuzemské ekonomiky, který dosud nepřekonal důsledky světové finanční krize. To se zrcadlí právě i v náladě podnikatelů ve stavebnictví.

S blížícím se koncem roku a celoročními prémiemi, které budou v řadě firem díky růstu ekonomiky poměrně štědré, lze očekávat další zlepšení nálady spotřebitelů, jejíž úroveň tak bude atakovat historický rekord a zřejmě jej i překoná. Mírně růst by do konce roku měla i nálada podnikatelská, stejně jako celková důvěra v ekonomiku.

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…