Lukáš Kovanda: Hypotéky v březnu zdražily nejvýrazněji za posledních osm let

20.04.2017 20:02

Průměrná sazba hypoték v ČR – ukazatel Fincentrum Hypoindex – v březnu zrychlila svůj růst. Stoupla o 0,08 procentního bodu na 1,95 procenta.

Lukáš Kovanda: Hypotéky v březnu zdražily nejvýrazněji za posledních osm let
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Jedná se podle všeho o poslední měsíc, kdy ještě dosáhla nižší úrovně, než jsou dvě procenta. Pod dvěma procenty tak setrvala přesně rok. Poprvé se pod touto úrovní ocitla loni v březnu.  Výrazněji než letos v březnu vzrostla naposledy v červenci 2009, takřka před osmi lety, kdy se ve srovnání s červnem toho roku zvýšila o 0,11 procentního bodu.

Zájem o hypoteční úvěry však v letošním roce stále neklesá, neboť lidé vyhlížejí další zvyšování sazeb, a proto si se sjednáním hypotéky pospíšili. Hypotéky jsou z dlouhodobého pohledu stále lákavě levné. Klíčovým důvodem je stále nízká cena zdrojů na mezibankovním trhu. Dvanáctiměsíční sazba PRIBOR v následujícím roce sice dle konsensu trhu vzroste ze svých současných historických minim, ale pouze na úroveň 0,63 procenta, což je stále pod úrovní průměru posledních pěti let, o průměru za delší časová období ani nemluvě.

Pokles zájmu o hypoteční úvěry tak lze v nejbližší době očekávat zejména v souvislosti s regulatorními zásahy, nikoli v souvislosti se zdražováním zdrojů na mezibankovním trhu. K ochlazení poptávky po hypotečních úvěrech dojde už v právě probíhajícím druhém letošním čtvrtletí, protože Česká národní banka od dubna realizuje další kroky k omezení poskytování hypotečních úvěrů s poměrně vysokým poměrem výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti. Toto omezení se bude týkat už i hypoték, u nichž se zmíněný poměr pohybuje mezi 80 a 90 procenty, jichž banky budou moci sjednávat nejvýše patnáct procent celkového objemu svých poskytnutých hypoték.

Doba ultralevných hypoték končí. Jejich průměrná sazba se pod hladinu dvou procent dlouho nepodívá, nedojde-li k něčemu nepředpokládanému. Další tlak na růst úrokových sazeb u hypoték lze očekávat na sklonku letošního a v příštím roce, kdy bude svůj program kvantitativního uvolňování utlumovat Evropská centrální banka a zároveň Česká národní banka přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb, což dále zdraží zdroje na českém mezibankovním trhu.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…