Lukáš Kovanda: K vývoji cen pohonných hmot a dnešnímu zasedání kartelu OPEC

30.11.2017 12:33

Růst cen pohonných hmot v ČR se po citelném růstu v první polovině listopadu v druhé polovině měsíce zastavil, zejména v případě cen benzínu došlo dokonce k jeho mírné korekci.

Lukáš Kovanda: K vývoji cen pohonných hmot a dnešnímu zasedání kartelu OPEC
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Benzín se tak prodává aktuálně průměrně za 30,75 koruny za litr, kdežto nafta za 29,84 koruny za litr. Klíčovým důvodem je fakt, že se zastavil růst cen ropy.  Ropa typu Brent zdražila od první polovinyříjna do první poloviny listopadu o skoro deset dolarů za barel, pak ale tento znatelnýcenový růst ustal a ropa se dnes obchoduje mírně pod svými maximy z první půlelistopadu. Zraky ropných investorů z celého světa dnes budou upřeny do Vídně, kde proběhne zasedání ropného kartelu OPEC. Nejdůležitější „tradiční“ světoví producenti ropy, ti těžící spíše konvenčně než z břidlic, by naněm dle převažujícího očekávání trhu měli odsouhlasit prodloužení dohody oomezení těžby ropy. Ta stávající, uzavřená před prázdninami, platí do března 2018. Investoři nyní soudí, že se ve Vídni ropné velmoci v čele seSaúdskou Arábií a Ruskem dohodnou na prodloužení omezení těžby až do koncepříštího roku. Vyloučit však nelze jiný výsledek. Třeba ten, že se dohoda prodloužípouze do června 2018 nebo že se rozhodnutí o prodloužení dohody odloží do lednanebo února příštího roku. Hlavní „neznámou“ je postoj Ruska. Tomu už mohou z hlediska jeho rozpočtových potřeb vyhovovat současné cenové úrovně na trhu s ropou, přičemž se zároveň obává dalšího růstu cen ropy, které by vedlo k razantnějšíaktivizaci kapacit amerických břidličných těžařů. Jejich silná aktivizace přitommá potenciál snížit tržní podíl Ruska, ale i dalších „tradičních“ těžařů, na trhu s ropou. Jakékoli jiné dnešní rozhodnutí než prodloužení těžby dokonce roku 2018, by bylo pro trhy rozčarováním. Cena ropy by v takovém případě citelně poklesla a řidiči v ČR mohli počítat s tím, že už jim dokonce roku pohonné hmoty nezdraží. Pokud se očekávání trhu naplní a dohoda budeprodloužena, jak trh předpokládá, lze do konce roku očekávat 2018 růst cen benzínu v ČR nad úroveň 31 korun za litr a růst cen nafty nad 30 korun zalitr. 

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…