Lukáš Kovanda: Mzdy svižně rostou, firmy chystají bonusy - Ježíšek bude letos v ČR opravdu bohatý

05.12.2016 14:04

Meziročně rostly mzdy ve třetím čtvrtletí o 4,5 procenta v nominálním vyjádření, tedy o něco rychleji než během letošních prvních dvou kvartálů (4,2 procenta). Jedná se o příznivý výsledek, jenž překonává předpoklad trhu.

Lukáš Kovanda: Mzdy svižně rostou, firmy chystají bonusy - Ježíšek bude letos v ČR opravdu bohatý
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Průměrná reálná mzda ve třetím kvartále meziročně vzrostla o čtyři procenta. Rychlejší růst vykázala reálná mzda naposledy v posledním čtvrtletí roku 2009; stejné úrovně růstu dosáhla ovšem i letos v prvním čtvrtletí. Důvodem je především velmi nízká míra nezaměstnanosti, která v říjnu dosáhla pěti procent a nutí zaměstnavatele se o vhodné zaměstnance mzdově "přetahovat", a solidní kondice české ekonomiky. Nezaměstnanost se momentálně zvyšuje – a bude až zhruba do konce letošního roku – zejména z důvodu ukončování sezónních prací, a vystoupá tak až na 5,5 procenta.

Nedostatek zaměstnanců a z toho plynoucí tlak na růst mezd se bude nadále projevovat v průmyslu – v konjunkturálním průzkumu za třetí čtvrtletí vnímá nedostatek zaměstnanců jako bariéru dalšího růstu produkce 22,6 procenta firem, tj. nejvíce od čtvrtého kvartálu 2007.

V nepodnikatelské sféře se projevilo zářijové navýšení objemu mezd a platů pedagogických pracovníků. Listopadové pětiprocentní navýšení mezd a platů zaměstnanců ve veřejném sektoru se příznivě projeví v údajích za mzdy v nepodnikatelské sféře za čtvrtý kvartál. Celkové lze očekávat v letošním posledním čtvrtletí meziroční růst mezd a platů přesahující v nominálním vyjádření pět procent.

Z důvodu svižného růstu reálných mezd lze čekat "spotřebitelské žně" v adventní nákupní sezóně a také v prvních týdnech po Vánocích, kdy Češi budou masivně využívat slevových akcí. Zdá se, že Ježíšek bude letos opravdu bohatý, a to i z důvodu vyplácení celoročních odměn a bonusů v řadě tuzemských firema a podniků. Ty budou letos štědré – jednak z důvodu solidní kondice celé ekonomiky, jednak kvůli snaze zaměstnavatelů předcházet si za napjaté situace na trhu práce zejména klíčové zaměstnance. Lze také z uvedených důvodů předpoklkádat, že optimistická nálada spotřebitelů bude svoji intenzitou na přelomu roku atakovat svá historická maxima. 

Lukáš Kovanda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…