Lukáš Kovanda: Němce brexit pořádně vylekal, Češi zůstávají v klidu

25.07.2016 15:56

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v červenci téměř nezměnila. Souhrnný indikátor důvěry se oproti červnu nepatrně zvýšil o 0,1 bodu na hodnotu 95,4. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,5 bodu na hodnotu 94,0. Mezi podnikateli se důvěra mírně zvýšila v průmyslu a ve vybraných odvětvích služeb, ve stavebnictví a v obchodě se mírně snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně snížil o 1,5 bodu na hodnotu 102,3. Ve srovnání s červencem 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů nižší.

Lukáš Kovanda: Němce brexit pořádně vylekal, Češi zůstávají v klidu
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Celkovou důvěru v ekonomiku ČR zatím odchod Británie z EU nenahlodává. Důvěra je zhruba stejně jako před hlasováním o „brexitu“. Spotřebitelská důvěra si udržuje solidní úroveň, byť od počátku letošního roku klesá. Zásadní pro její další vývoj bude situace na trhu s ropou. Pokud se růst cen pohonných hmot zastaví na delší dobu, nebo dokonce trvaleji obnoví svůj pokles, spotřebitelská nálada vykáže – podobně jako loni – opětovný růst ještě před koncem roku. Podpoří ji pokračující růst mezd.

Poměrně solidní úroveň si uchovává i podnikatelská důvěra. Ačkoli se tuzemské ekonomice stále celkem daří, podnikatelé v červnu negativně vnímali napjatou atmosféru související s možným vystoupením Británie z Evropské unie. To se nakonec stalo realitou, avšak dopady zatím – podle červencových dat – nejsou takové, jak se mnozí podnikatelé v červnu zjevně obávali. V ČR tak zatím nenastává propad důvěry jako třeba v sousedním Německu, kde se v aktuálně podnikatelská důvěra ocitla na nejnižší úrovni od roku 2012.

Lukáš Kovanda, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.