Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost v ČR spadla na minimum za posledních více než 22 let

10.11.2018 7:33

Míra nezaměstnanosti v říjnu dle klesla na úroveň 2,8 procenta. Předčila tak očekávání trhu, který ve střední hodnotě počítal s poklesem „pouze“ na úroveň 2,9 procenta. Poklesla tedy opět na svoji nejnižší úroveň za posledních více než 22 let. Naposledy byla míra nezaměstnanosti v ČR nižší v červnu roku 1996, kdy odpovídala 2,7 procenta.

Lukáš Kovanda: Nezaměstnanost v ČR spadla na minimum za posledních více než 22 let
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Pokles míry nezaměstnanosti o jednu nebo dvě desetiny procentního bodu nastává mezi zářím a říjnem poměrně pravidelně každým rokem. Naposledy k němu nedošlo v roce 2012, kdy ovšem tuzemskou ekonomiku sužovala ekonomická krize.

V letošním roce je však trh práce nadále ve velmi napjatém stavu, o čemž svědčí aktuální rychlá a plynulá absorpce čerstvých absolventů. Pokles míry nezaměstnanosti je regionálně celkem uspokojivě rozložený, byť rozdíly pochopitelně přetrvávají. V říjnu vykazovaly všechny okresy ČR, včetně například Karviné (6,8 procenta), míru nezaměstnanosti nižší než sedm procent, což je stav, který nenastal rovněž od 90. let.

Míra nezaměstnanosti v listopadu pravděpodobně pokoří své další 22leté rekordní minimum, zřejmě se vyrovná úrovni z června 1996, tedy 2,7 procenta. Poté, v prosinci nastane mírný nárůst z důvodu každoročního přechodného ukončování sezónních prací v zemědělství, stavebnictví, lesnictví či třeba v povrchové těžbě.

Dle aktuálních, mezinárodně srovnatelných dat má ČR stále nejnižší míru nezaměstnanosti nejen mezi zeměmi Evropské unie, ale také v rámci zemí organizace OECD. Z těchto zemí vykazuje srovnatelnou, byť o něco vyšší míru nezaměstnanosti už jen Japonsko a Island. Za celý letošní rok vykáže míra nezaměstnanosti v ČR úroveň 3,2 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…