Lukáš Kovanda: Podmínky v průmyslu ovlivnily v srpnu celozávodní dovolené

04.09.2018 7:33

Provozní podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se nadále zlepšují, i když nejslabším tempem za uplynulý rok. Vyplývá to ze srpnového šetření společnosti Markit.

Lukáš Kovanda: Podmínky v průmyslu ovlivnily v srpnu celozávodní dovolené
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Hodnota příslušného indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu ČR klesla z červencové úrovně 55,4 bodu na srpnovou hodnotu 54,9 bodu. Vývoj měsíčních hodnot indexu tak poměrně věrně kopíruje vývoj v loňském roce. Tehdy se hodnota indexu od zimních měsíců postupně snižovala a v srpnu klesla na pomyslné mnohaměsíční „dno“. Z něho se odrazila a na přelomu let 2017 a 2018 dosáhl index své rekordní úrovně takřka 60 bodů.

Srpnový propad byl loni ovlivněn zejména přechodným faktorem v podobě celozávodních dovolených. Podobná situace je patrná letos, tudíž z aktuálního poklesu indexu nelze činit dalekosáhlé závěry. Tuzemský průmysl stále zůstává silným přispěvatelem k růstu české ekonomiky a prázdninové zpomalení nastává každoročně, aniž by nutně signalizovalo byť jen mírný fundamentální propad našeho průmyslu.

To však zároveň neznamená, že by čeští průmyslníci měli „na růžích ustláno“. Potýkají se s nedostatkem vhodné pracovní síly, který však nyní dokáží vzhledem k tíživosti podmínek na trhu práce poměrně dobře překonávat. Na tuzemský průmysl doléhá růst cen energií v čele s elektřinou a zdražováním surovin, jako je ocel.

Zatím se tedy evidentně nenaplňuje předpoklad, že levná čínská ocel zaplaví evropské trhy poté, co dojde k uvalení cel na její dovoz ze strany USA. S odezněním období letních dovolených lze očekávat opětovné zlepšení podmínek v českém průmyslu, byť ke zlepšení na rekordní úroveň z přelomu roku patrně nedojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …