Lukáš Kovanda: Předčasné volby v Británii toho moc nevyřeší, agónii spíše protáhnou

05.09.2019 9:00

Komentář k nejnovějšímu vývoji kolem brexitu

Lukáš Kovanda: Předčasné volby v Británii toho moc nevyřeší, agónii spíše protáhnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Britský premiér Boris Johnson se v křesle ještě ani příliš neohřál a už utrpěl katastrofální porážku. Jeho silová taktika „brexit k 31. říjnu za každou cenu, bude-li třeba bez dohody“ narazila. Pravděpodobnost vystoupení Británie z EU před letošním 1. listopadem prudce klesla zhruba na 35 procent.

Trhy nyní jako s nejpravděpodobnější variantou počítají s vypsáním předčasných voleb.

Jenže ani předčasné volby pravděpodobnost tvrdého brexitu – jenž je i z hlediska české ekonomiky nejhorším možným vyústěním, alespoň tedy krátkodobě až střednědobě – příliš nesnižují. Tvrdý brexit je totiž i v případě předčasných voleb jakousi „defaultní“, tedy přednastavenou variantou vývoje.

Aby se vývoj neubíral přednastavenou cestou, je třeba jednoho z následujícího. Zaprvé, revokace Článku 50 Lisabonské smlouvy. Zrušení brexitu zcela jistě nenastane, dokud budou u moci konzervativci. Ti přitom i nyní v průzkumech veřejného mínění vedou.  A pokud by se premiérem stal labourista Jeremy Corbyn, ani pak není jisté, že by k revokaci došlo. Corbyn nikdy neřekl, že by tak učinil.

Druhou možností je další referendum. I pokud by jej parlament v novém složení odsouhlasil, neexistuje žádná záruka, že veřejnost rozhodne jinak než v roce 2016.

Třetí variantou je dohoda mezi Londýnem a Bruselem a následný brexit s dohodou, neboli „měkký brexit“. Předčasné volby ovšem jen těžko parlament ujednotí v pohledu na to, jakou dohodu vlastně posvětit. I pokud by parlament konsensus našel, zůstává problém s takzvanou irskou pojistkou.

V reakci v Johnsonovu porážku posílila jak britská libra, tak klíčový ukazatel britských akcií, index FTSE 100. Vzhledem k ponurému výhledu šlo však zřejmě jen o krátkodechý nárůst, který spíše svědčí o jakési přechodné úlevě trhů, případné nové naději. Scénář tvrdého brexitu je ale stále dosti pravděpodobný.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…