Lukáš Kovanda: Překupníci s maskami proti koronaviru vydělávají i pětinásobky původní ceny

29.01.2020 16:49

K vidění jsou třeba i v českých obchodech typu Hornbach.

Lukáš Kovanda: Překupníci s maskami proti koronaviru vydělávají i pětinásobky původní ceny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Na válce a nemoci se dobře vydělává. Bohužel. I v českých obchodech jsou v těchto dnech a hodinách k vidění začasté Asiaté, kteří masivně skupují roušky, masky či respirátory, které mají údajně chránit před nákazou koronavirem. Zdá se, že je mnohdy posílají do domoviny, třeba příbuzným. V Číně a dalších asijských zemích jde totiž momentálně o nedostatkové zboží. Počet lidí, kteří na infekci koronavirem zemřeli, každým dnem narůstá o desítky, což hysterii umocňuje. Ale tím pádem také zisky překupníků. Část těch, kteří masky či respirátory nakupují, na nich, resp. na strachu z globální pandemie, totiž hodlá jen a pouze vydělávat.

Sháňka po maskách proti koronaviru rapidně narůstá nejen v Asii, ale celosvětově, od Kalifornie přes Prahu po Peking. Na Amazonu či Alibabě jsou aktuálně zásoby těchto masek mnohdy zcela vyprodány, jak dnes informuje agentura Bloomberg. V Číně, Hong Kongu nebo Singapuru lidé tvoří dlouhé fronty před lékárnami, aby si masky zajistili. Jistý nápor na lékárny je patrný také v ČR už od pondělí.

Zvláště populární je maska N95 od společnosti 3M. Balení dvaceti těchto masek stálo původně 38 singapurských dolarů. Nyní, v době rostoucího strachu z koronaviru a v době celosvětového vykupování zásob, stojí téže, přeprodané balení 288 singapurských dolarů, tedy více než pětinásobek (viz zde). A to přesto, že lékaři upozorňují, že maska nemusí před koronavirem vlastně vůbec chránit a že důležitější je správná a dostatečná hygiena. K přeprodeji lidé využívají i sociální sítě typu WeChat, což je vlastně „čínský Facebook“.  Podle čínských médií se objevily dokonce už i falešné masky, atrapy a nezdařené kopie, zejména právě oblíbeného modelu N95.

Roušky a masky se se ziskem předprodávaly s oblibou třeba i v Evropě v době šíření prasečí chřipky před deseti lety. Rozvoj sociálních sítí a e-shopů, k němuž do té doby došlo, však nyní dává celé věci dosud nepoznanou dimenzi, dynamiku a rozsáhlost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…